Paste all’amatriciana.

Imi plac pastele încă de când eram copil si imi făcea mama macaroane cu brânză și…zahăr😊 Îmi plac toate, indiferent de formă și sos, dar pot spune că o slăbiciune am pentru pastele all’amatriciana. Sosul  Matriciana sau Amatriciana isi are originea in localitatea Amatrice, din provincia Rieti, in Lazio – Italia. Astazi sosul Amatriciana contine urmatoarele ingrediente: guanciale, roșii si brânză pecorino, dar in trecut continea doar guanciale si pecorino, purtând denumirea de Gricia. Practic, acest sos era mancarea ciobanilor care nu puteau dispune de alte ingrediente in peregrinarile lor decat de o bucată uscata de brânză – pecorino și o bucată uscată de slănină – guanciale. Guanciale este o slănină, din obraz de porc, uscată si condimentată din belșug cu piper măcinat. O amatriciana autentică nu contine bacon, spre deosebire de Carbonara care acceptă baconul ca substitut pentru guanciale, dar despre carbonara voi vorbi in alt articol. Revenind la Amatriciana, adaosul de roșii a intervenit după difuzarea Griciei in restaurante, si anume in timpul invaziei napoleonice. De atunci Amatriciana a mai cunoscut variatiuni prin adaosul de ceapa, usturoi, fulgi de ardei iute, unele retete contin chiar morcov ras, dar cei care au mancat o Amatriciana autentică cu greu se pot obisnui cu alte arome in sos.

În vara anului 2016  Amatrice a fost lovită de un cutremur care aproape a ras localitatea de pe suprafata pământului. De atunci si pana in prezent Amatrice nu a putut fi reconstruita. Numeroase restaurante din Italia organizeaza festivaluri ale acestui preparat cu scopul strângerii de fonduri care sa contribuie la reconstrucția orasului.

INGREDIENTE (2 persoane):

  • 80 gr guanciale (se gaseste la raionul de mezeluri sau in cele cu specialități italiene)
  • 2 linguri pline cu branza pecorino
  • 160 gr paste de tipul „Bucatini” sau spaghetti mai groase
  • 1/2 pahar vin alb
  • 200 gr roșii decojite din conservă
  • un vârf de ardei iute roșu
  • sare si piper

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti toate ingredientele.
  2. Îndepărtați soriciul de pe bucata de guanciale, taiati feliute cu o grosime de 4-5 mm.
  3. Intr-o tigaie puneti la incins 1 lingura de ulei de măsline si adaugati slanina impreună cu un vârf de ardei iute roșu. Tineti focul mic si lasati sa se topeasca grasimea. Feliutele de guanciale trebuie sa devină trasparente, sa fie crocante pe afară dar cu miezul moale.
  4. Ridicati flacara si turnati vinul alb. Lasati-l sa se evapore apoi scoateti feliutele cu o paletă, puneti-le deoparte. 
  5. In grasimea din tigaie adaugati roșiile decojite. Lasati-le sa fiarba inabusit 5-7 m, desfacand cu varful spatulei roșiile in asa fel incat sa devina totul un sos uniform. Gustati si asezonati. Trasferati peste sos si bucatile de guanciale, lasati sa fiarbă molcom sa se patrundă de gust.
  6. Intre timp puneti la fiert pastele dupa instructiunile de pe pachet, minus un minut. Trebuie sa va sincronizati timpul astfel ca atunci cand sunt gata pastele sa fie si sosul gata.
  7. Scurgeti bine pastele si adaugati-le peste sos, trageti-le la tigaie timp de un minut.
  8. Puneti pe farfurii calde, presarati pecorino ras deasupra.

Be the first to comment

Lasă un răspuns