Ratatouille la cuptor (tocană franțuzească de legume).

Tocana de legume poate fi consumata ca atare sau garnitură la un fel principal de carne.  Cantitățile sunt relative, eu am pus totul din ochi.

INGREDIENTE:

pentru sos:

  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ardei gras roșu
  • 200 ml roșii decojite sau sos de roșii
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 frunze de busuioc proaspăt

In plus:

  • 1 ceapa rosie
  • 2 rosii mari
  • 1 vânătă
  • 1 ardei gras portocaliu
  • 1-2 dovlecei zucchini
  • ulei de masline
  • sare si piper
  • cimbrisor proaspăt

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregătiți sosul de bază: intr-o tigaie puneti la incins un fir de ulei de măsline si caliti 2-3 catei de usturoi impreuna cu cateva frunze de busuioc proaspăt. Cand sfaraie uleiul, iar frunzele de busuioc si-au schimbat culoarea, puneti ceapa si ardeiul gras roșu tocate mărunt. Căliti la foc mediu timp de 15 minute.
  2. Adaugati rosiile decojite (sau sosul de rosii) si un pahar de apă. Dati un praf de sare, puneti capac si lasati sa fiarba înăbușit. Din cand in cand zdrobiți rosiile cu varful lingurei, sa se desfaca bine pulpa. Gustati si asezonati, sosul trebuie sa fie gustos de sine stătător. Fierbeti intre 15 si 20 de minute.
  3. Taiati legumele felii rotunde de 3-4 mm, apoi taiati-le in jumatati. Ardeiul portocaliu l-am taiat in patrate mari. Stropiti legumele cu cateva picături de zeama de lămâie sa nu se innegreasca.
  4. Cand sosul este gata, inchideti focul, dati-l deoparte si treceti-l printr-o sita de legume. Eu am una cu tambur din lemn, care-mi usureaza mult munca, foarte utila pentru legumele si fructele cu samburei mici. Cautati pe internet, veti gasi cu siguranță. Voi cauta eu cand am un pic de timp si va voi indica un site. 
  5. Ungeti cu ulei un vas rotund termorezistent si turnati sosul fin pe fund. Asezati alternativ feliile de legume pana la epuizarea lor. Ingramaditi-le sa incapa toate.
  6. Zdrobiti si presarati deasupra o jumătate de cub vegetal sau de carne (nu mai mult de jumatate, devine prea sărat), un fir de ulei de masline si cateva frunzulite de cimbrisor si frunze de busuioc rupte cu mâna. Dati la cuptor incalzit in prealabil, la 180 grade, 60-80 de minute. Controlati des legumele si rasuciti forma la jumatatea timpului de copt.
  7. Serviti si consumati preparatul călduț.

Be the first to comment

Lasă un răspuns