Tartă cu alune de pădure.

Am vrut sa fac una si am facut alta! Ma trezisem cu o pofta nebuna de „Vis vienez”, dar fiind cu nuca (pentru care am o restrictie alimentara), am hotarat sa o fac cu alune de padure. In final a iesit o tarta cu alune, in locul Visului Vienez, de care, fie vorba intre noi, inca imi este pofta.

INGREDIENTE:

pentru aluat

  • 300 gr faina
  • 100 gr zahar
  • 100 gr alune de padure crude, decojite
  • 1 ou intreg + un galbenus
  • 130 gr unt rece taiat cubulete
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare

pentru crema

  • 500 ml lapte integral grasimi
  • 120 gr alune de padure prajite, decojite
  • 150 gr zahar
  • 40 gr amidon de porumb
  • 1 lingurita esenta de vanilie Boubon
  • in plus 50 gr zahar, 40 ml lapte

MOD DE PREPARARE:

  1. Prepararea aluatului de tarta:  intr-un mini procesor tocati alunele impreuna cu o lingura de zahar. Actionati lamele robotului cu impulsuri scurte pana se macina alunele la masura unui pesmet grosolan. Dati deoparte.
  2. Puneti in robot faina si untul foarte rece. Mixati pana obtineti un aluat nisipos. Adaugati faina de alune, zaharul, oul si galbenusul, un praf de sare si praful de copt. Porniti robotul si lasati pana incepe sa se desprinda aluatul de pereti. Daca observati ca este prea uscat si se alege cu greu aluatul puteti pune o lingura de lapte rece, dar nu mai mult de o lingura. Transferati aluatul pe o plasa de lucru infainata si framantati rapid, cu varful degetelor, un aluat omogen.
  3. Infasurati in folie alimentara si dati la frigider pentru o ora.
  4. Preparati crema: pasati intr-un robot alunele prajite si decojite (le coaceti in cuptor la 180 grade, cateva minute, pana vedeti ca isi schimba culoarea) impreuna cu 40 ml lapte si 50 gr zahar, pana se trasforma totul intr-o pasta.
  5. Bateti crema galbenusurile de ou cu zaharul.
  6. Amestecati pasta de alune cu 500 ml lapte si incalziti pe foc pana atinge punctul de fierbere. 
  7. Turnati laptele in fir subtire peste galbenusuri, alternand cu amidonul.  Incorporati bine.
  8. Transferati crema intr-o craticioara si puneti-o la fiert, la foc mic. Amestecati continuu cu un tel pana se transforma intr-o crema densa. Dati deoparte, adaugati esenta de vanilie, amestecati.
  9. Scoateti aluatul din frigider, impartiti-l in doua parti (una un pic mai mare decat cealalta). Intindeti pe plansa bine infainata o foaie de 3 mm grosime, din bucata de aluat mai mare. Daca se rupe nu disperati, adunati toate bucatile si mai intindeti o data, o patesc des si eu. Uneori o nimeresc doar a treia oara, alteori imi iese din prima.
  10. Pregatiti o forma de tarta cu diametrul de 24 cm, intindeti o foaie de copt pe fund. Rasuciti aluatul pe sucitor si asezati-l in forma. Neteziti bine cu degetele, taiati surplusul de aluat. Intepati toata suprafata cu o furculita.
  11. Turnati crema, nivelati suprafata. Daca v-au ramas alune macinate, presarati deasupra cremei.
  12. Intindeti si cea de-a doua bucata, asezati-o ca pe un capac. Sigilati bine, indepartati surplusul de aluat cu ajutorul sucitorului. Practic, treceti sucitorul peste marginea formei, aluatul se desprinde cu usurinta, iar tarta se lipeste frumos. 
  13. Ungeti tarta cu putin lapte si presarati deasupra alune macinate crude. O puteti unge cu albusul ramas. Bateti usor albusul si ungeti tarta cu ajutorul unei pensule de silicon.
  14. Incalziti cuptorul la 180 grade, introduceti tarta si coaceti 30-40 de minute.
  15. Scoateti si raciti pe un gratar de bucatarie, presarati un strat generos de zahar pudra.
  16. Consumati cand s-a racit.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns