Lichior de căpșune.

Un lichior de sezon. Aproape din toate fructele parfumate se pot face lichioruri, iar pentru faptul ca se fac atat de ușor nu strică sa avem cate o sticlă in cămară. Cateva recomandari se impun: din experienta mea vă recomand sa cumparati o cantitate mai mare de fructe decat cea recomandată in rețete, am avut surpriza ca un kilogram sa cantareasca doar 800 de grame😠😠😠; după ce le preparați urmeaza o perioadă de maturare de 30 de zile in cămară, apoi se pot consuma. Puneți sticla pe care o veti incepe în congelator (fară frică, nu se sparge), temperatura scazuta va face la lichiorul sa devină dens și este mult mai placut pentru consum, gradele nu se simt. Un lichior bun trebuie sa incălzească gâtul, nu să-l ardă.

INGREDIENTE:

  • 500 gr căpșune coapte, cantitate netă fără codițe
  • 500 ml alcool 96°
  • 400 gr zahar alb
  • 500 ml apă

MOD DE PREPARARE:

  1. Spalati si curatati fructele, cântăriti 500 de grame.
  2. Intr-un borcan cu inchidere ermetică puneti fructele taiate in bucăți mari.
  3. Turnati 500 ml alcool, inchideti capacul. 
  4. Tineti la maturat timp de 10 zile, intr-un loc intunecos. Scuturati borcanul in fiecare zi.
  5. Cand s-au scurs cele 10 zile, filtrati alcoolul. Aruncati fructele, nu mai sunt bune de nimic (nu faceti ca tata, le-a aruncat in gradină si le-au ciugulit găinile, a doua zi erau toate in comă alcoolică 😀).
  6. Puneti la fiert 500 ml apă cu 400 gr zahăr. Nu fierbeti in clocote, siropul este gata când lichidul este trasparent si zaharul dizolvat.
  7. Lasati sa se racesca complet.
  8. Amestecati siropul cu alcoolul, turnati in sticle cu gatul îngust si puneti dop.
  9. Lasati in cămară timp de 30 de zile sa se maturizeze.
  10. Puneti sticla pe care o incepeti la congelator si serviti in pahare mici, reci.

Be the first to comment

Lasă un răspuns