
Acesta este un preparat cu puține ingrediente, și acelea sărăcăcioase: varză, cartofi și apă. Cu toate acestea preparatul este delicios, asa cum sunt delicioase toate felurile de mâncare simple, continând câteva condimente care il înnobilează: uleiul de măsline, cimbrul și usturoiul.
INGREDIENTE (4 porții):
- un sfert de varză, mijlocie ca marime
- 3 cartofi roșii, mijlocii (vechi, nu noi)
- 3 căței de usturoi
- 5-6 linguri cu ulei de măsline
- cimbru uscat
- felii de pâine tărănească, veche
- apă
MOD DE PREPARARE:
- Tocați fin varza, fară cotor.
- Curatati cartofii de coajă.
- Puneti legumele intr-o cratita, acoperti-le cu apa rece. Nu puneti sare. Adaugati o crenguta de cimbru uscat.
- Puneti la fiert. Din momentul cand incepe sa clocotesca, reduceti flacara la minim si fierbeti 40 de minute.
- Dați de-o parte. Eliminati crenguța de cimbru. Scoateti cartofii cu o paleta, taiati-i in cuburi mari.
- Scurgeti varza printr-o strecuratoare, păstrati lichidul in care a fiert.
- Tocati marunt usturoiul.
- Intr-o tigaie incapatoare incingeti uleiul si căliti usturoiul impreună cu o lingură de cimbru uscat.
- Adaugati cartofii tăiati in bucăti mari, căliți-i îmbrăcându-i in uleiul condimentat, iar după 2-3 minute, varza fiartă si scursa. Condimentati cu sare si piper.
- Lasati pe foc 10 minute, sa se patrunda bine aromele. Amestecați des cu spatula pe fundul tigaii, sa nu se lipeasca.
- Turnati lichidul in care a fiert varza, cat sa acopere de un deget legumele. Puneti capac si lasati sa fiarbă incet timp de 20-25 de minute. Gustati si asezonati daca este cazul.
- Taiati felii de paine veche, frecati-le cu usturoi, presărati un fir de ulei deasupra, dati-le la cuptor pana devin aurii.
- Turnati supa in boluri. Serviti preparatul fierbinte, cu felii de pâine crocantă. Dacă doriti o consistentă mai densă zdrobiți cu furculița 2-3 dintre cuburile de cartofi.
Be the first to comment