
Aproape murătură, mai degrabă o fantezie de legume de vară, murate rapid si pregatite pentru consum, acesta este o garnitură potrivită pentru aperitive, fripturi, salate reci. In cămară se poate conserva până la un an.
INGREDIENTE:
- 2, 5 kg cantitate netă legume asortate, după gustul vostru. Eu am folosit: conopidă, morcov, țelină apio, fenel, ardei gras roșu, ardei gras galben, dovlecel zucchini, ceapă (arpagic, daca aveti nervi sa-l curățati). Se mai pot pune ardei iuti, dar nu foarte pișcatori, gogosari, măsline, castraveti cornisor foarte mici, felii de gulie, ciuperci micuțe, etc.
- 1 litru vin alb sec
- 1 litru oțet 9°
- 200 gr sare de murături
- 200 gr zahăr tos
- 100 ml ulei măsline
- 1 lingură cu piper boabe
- 2 frunze de dafin
MOD DE PREPARARE:
- Separati legumele tari de cele moi, adică: conopidă, țelină, morcov, fenel de o parte si ardeii, ceapa, dovlecelul, de altă parte.
- Spălați, curătati si taiati cubulete legumele, asezandu-le in boluri separate. Eu am folosit 2 cutite zimțate pentru efectul artistic, dar este indiferent cu ce le tăiați. Vă ilustrez cum le-am taiat eu:
- Intr-o cratita incapatoare puneti la fiert vinul, otetul, zaharul, sarea, uleiul si mirodeniile.Pregatiti-va la indemână borcane sterilizate, de diferite dimensiuni. Asa veti putea consuma borcanul inceput in functie de numarul consumatorilor.
- Cand dă in clocot puneti la fiert legumele tari. Lasati-le timp de 3 minute, apoi adaugati legumele moi, amestecati, puneti capac si lasati sa fiarbă inca 2 minute. Dati deoparte.
- Turnati legumele fierbinți in borcane, cu tot cu lichid. Scoateți aerul, intepati bulele formate cu o scobitoare, sigilati capacul. Infasurati borcanele in prosoape si paturi, lasati-le pana se racesc, apoi asezati-le in cămară. Sunt gata de consum intr-o lună. Odata deschis un borcan conservati-l in frigider. Asa cum spuneam se pot servi precum garnitură la preparate din carne, branzeturi sau ca aperitive impreuna cu cârnăciori de bere, foietajuri picante.
Be the first to comment