Murătură din legume de vară, dulce-acrișoară.

Aproape murătură, mai degrabă o fantezie de legume de vară, murate rapid si pregatite pentru consum, acesta este o garnitură potrivită pentru aperitive, fripturi, salate reci. In cămară se poate conserva până la un an.

INGREDIENTE:

  • 2, 5 kg cantitate netă legume asortate, după gustul vostru. Eu am folosit: conopidă, morcov, țelină apio, fenel, ardei gras roșu, ardei gras galben, dovlecel zucchini, ceapă (arpagic, daca aveti nervi sa-l curățati). Se mai pot pune ardei iuti, dar nu foarte pișcatori, gogosari, măsline, castraveti cornisor foarte mici, felii de gulie, ciuperci micuțe, etc.
  • 1 litru vin alb sec
  • 1 litru oțet 9°
  • 200 gr sare de murături
  • 200 gr zahăr tos
  • 100 ml ulei măsline
  • 1 lingură cu piper boabe
  • 2 frunze de dafin

MOD DE PREPARARE:

  1. Separati legumele tari de cele moi, adică: conopidă, țelină, morcov, fenel de o parte si ardeii, ceapa, dovlecelul, de altă parte.
  2. Spălați, curătati si taiati cubulete legumele, asezandu-le in boluri separate. Eu am folosit 2 cutite zimțate pentru efectul artistic, dar este indiferent cu ce le tăiați. Vă ilustrez cum le-am taiat eu: 









  3. Intr-o cratita incapatoare puneti la fiert vinul, otetul, zaharul, sarea, uleiul si mirodeniile.Pregatiti-va la indemână borcane sterilizate, de diferite dimensiuni. Asa veti putea consuma borcanul inceput in functie de numarul consumatorilor.
  4. Cand dă in clocot puneti la fiert legumele tari. Lasati-le timp de 3 minute, apoi adaugati legumele moi, amestecati, puneti capac si lasati sa fiarbă inca 2 minute. Dati deoparte.
  5. Turnati legumele fierbinți in borcane, cu tot cu lichid. Scoateți aerul, intepati bulele formate cu o scobitoare, sigilati capacul. Infasurati borcanele in prosoape si paturi, lasati-le pana se racesc, apoi asezati-le in cămară. Sunt gata de consum intr-o lună. Odata deschis un borcan conservati-l in frigider. Asa cum spuneam se pot servi precum garnitură la preparate din carne, branzeturi sau ca aperitive impreuna cu cârnăciori de bere, foietajuri picante.

Be the first to comment

Lasă un răspuns