Chutney cu caise și ghimbir (sos de inspirație indiană)

Chutney-ul este un sos dulce-acrisor-picant, de consistenta unui gem, care poate acompania curry-uri, dar si mâncăruri din carne, peste sau branzeturi maturate. Baza acestui sos sunt fructele sau legumele fierte impreună cu zahăr, otet și condimente. Condimentele pot fi picante sau nu, depinde de gustul fiecăruia. Sunt folosite cu precădere: ghimbir, usturoi, ardei iuți, cardamom, cuisoare, batoane de scorțișoară, tumernic, etc. Combinațiile sunt nenumărate, dacă il gustați cu preparatul potrivit veți avea o experiență gastronomică de neuitat.

INGREDIENTE:

  • 1 kg caise coapte (cantitate neta)
  • 1 ceapă
  • 3 catei de usturoi
  • 100 gr stafide aurii
  • 300 gr zahar alb sau brun
  • 1 linguriță seminte de muștar
  • 2 cuișoare
  • 1 lingurita cu sare iodată
  • 180 ml otet de vin, de 9°
  • ghimbir – o bucata de 5 cm, plus o bucată de 2 cm ras pe razatoarea fină

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-o cratita cu fundul gros puneti jumatatile de caise, ceapa taiata solzisori, usturoiul zdrobit, bucata de ghimbir întreagă (curatata de pieliță) si restul condimentelor.
  2. Amestecați cu o lingură sa se omogenizeze compoziția.
  3. Puneti cratita la fiert, la foc mic. Amestecati din cand in cand sa nu se lipească. 
  4.  Fierbeti pana se trasforma totul intr-o pastă lipicioasă, dar sa ramana si bucati intregi de fruct. Nu dureaza foarte mult, maxim 60 de minute, dar depinde mult de cat lichid lasa fructele.
  5. Sosul fierbinte puneti-l in borcane curate si sterilizati asa cum faceti cu gemurile.
  6. Serviti intr-un recipient mic de sos, precum un condiment, la o friptură din piept de porc cu șorici, sau din fleică de porc, dar și cu brânzeturi maturate din capră sau oaie.

Be the first to comment

Lasă un răspuns