Chutney de mango (sos dulce-acrișor pentru garnituri, de inspiratie indiana).

Despre chutney-uri v-am vorbit in articolul precedent Chutney cu caise și ghimbir (sos de inspirație indiană), nu doresc sa ma repet. Atat va voi spune, că cel din mango și condimente este cel mai comun dintre chutney-uri, si cel mai gustos, in opinia mea.

INGREDIENTE:

  • 700 gr pulpa de mango proaspăt, tăiata in cuburi (fructul sa fie copt
  • 3-4 linguri de stafide aurii
  • 1 ceapă alba
  • 3 catei de usturoi
  • 150 gr zahar alb
  • 120 ml otet de mere
  • 1 lingurită ghimbir proaspăt ras
  • 1 buc de 5 cm de ghimbir, curatat de coajă
  • 1/2 linguriță curcuma
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • 1 lingurită boabe de muștar
  • 1 baton de scorțisoară, intreg
  • semintele de la 4 păstai de cardamom
  • 1/2 ardei iute roșu chilli, proapăt, tocat
  • 1/2 linguriță sare

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-un castron amestecați cuburile de fruct cu zaharul, acoperiti cu peliculă alimentară si lasați 4 ore intr-un loc răcoros, să lase lichid.
  2. După expirarea timpului, transferați intr-o cratită si puneti restul ingredientelor. Ceapa se taie solzisori iar usturoiul felii subtiri.
  3. Puneti la fiert la foc moale si fierbeti pâna se trasforma totul intr-o compozitie similara gemului de fructe. Gustati și mai adaugati dupa caz, otet sau sare. Gustul trebuie sa fie perfect echilibrat, dulce-acrisor-picant. Amestecati constant sa nu se lipeasca, procesul de fierbere poate dura in jur de 60 de minute.
  4. Indepartati batonul de scorțișoară și turnati fierbinte in borcane curate. Lasati sa se racescă, pastrati la frigider.

Chutney-ul de mango poate fi consumat cu branzeturi maturate de capră, oaie; cu carne fiartă (rasoluri); cu curry de legume sau carne.

SFATURI:

  • Mango taie foarte usor cu ajutorul unui instrument cum este cel din imagine. Lamele taie exact pe lângă  sâmbure. Nu va ramane decat sa indepartati coaja (cum procedati cu merele) si sa taiati pulpa in cuburi.
  • Nu omiteti niciun condiment, fiecare are rolul său.
  • Eu aveam prin cămară un pliculet cu ghimbir confiat, cumparat pentru ca imi place sa testez ingrediente, dar nu intotdeauna imi vin idei mărețe. Am adaugat ghimbirul confiat inca de la inceput in compozitie. Este fantastic! Uneori cand mesteci dai peste bucatele mai crocante, moderat de picante, o nebunie!!!

Be the first to comment

Lasă un răspuns