Prăjitură marmorată (Graziella’s Cake).

Prăjitura aceasta este prăjitura familiei partenerului meu de viață, probabil are peste 50 de ani vechime. Graziella este cumnata mea, reteta o am de la ea, si desi exista o mulțime de retete de cake-uri marmorizate, am considerat că trebuie să-i poarte numele. Aparent simplă, m-a chinuit ani de zile, cu făină cu 3 nule nu iese atat de pufoasă. Am renunțat sa mai folosesc faina 000 de foarte multi ani, nu reusesc sa ma imprietenesc cu ea. Eu am folosit faină ungurească BL 55, acum se gaseste oriunde. Reteta originală prevede făină cu o nulă, o găsiți lesne de comandat online, dar iese bine si cu Bl 55.

INGREDIENTE:

  • 200 gr zahar
  • 200 gr unt moale, cu peste 80% grăsime
  • 100 gr amidon de porumb
  • 100 gr făină BL 55 (ideal ar fi faina cu o nulă)
  • 1 lingură cu varf cacao neagră
  • 4 ouă intregi
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon
  • 1 praf de sare

USTENSILE:

  • o formă de guguluf sau de tort, cu diamentrul de 22 cm
  • mixer

MOD DE PREPARARE:

  1. Frecați spumă untul moale cu zaharul si zaharul vanilat. Mixati îndelung, să devina o cremă pufoasa.
  2. Adaugati faina si amidonul, cernute. Ca să nu ma repet: după fiecare ingredient mixați indelung! 
  3. Puneti ouale, pe rand cate unul. Mixați dupa fiecare, apoi adaugati un praf de sare, iar la sfarsit praful de copt. Trebuie sa rezulte o compoziție lucioasa, pufoasa, ca o înghețată italiană.
  4. Împărțiți compozitia in 2 părți, nu chiar egale, cea albă sa fie un pic mai mare. Ochiometric!
  5. La partea mai mică adaugati cacao. Omogenizati compozitia.
  6. Ungeti forma cu unt si tapetati-o cu făină. Tunati in forma, alternând culorile (mie imi plac petele ca pe văcuță).
  7. Preincalziti cuptorul la 160 grade, coaceti circa 60 de minute. Faceti proba cu scobitoarea.
  8. Cand este gata, scoateți pe un grătar de bucătărie și lasati sa se răcească complet. Pudrati cu zahăr. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns