
Primisem in toamnă o ladită cu kiwi, foarte moi si foarte urâte, de la cineva care are o tonetă cu legume-fructe și nu le mai putea comercializa. Nu-mi ramanea de facut decat o marmeladă. A iesit foarte gustoasă, legată, lejer acrisoară, sâmbureii nu se simt. Singurul regret este cel legat de culoare, prin fierbere si-a pierdut culoarea verde splendidă, dar pe mine acest aspect nu m-a interesat.
INGREDIENTE:
- 1 kg kiwi, cantitate netă, după ce a fost curățată de pielită si nervura dură din interior
- 500 gr zahar alb
- 1 măr dulce
- zeama de la o lămâie
MOD DE PREPARARE:
- Curatati mărul de coajă, taiati pulpa cubulete mici.
- Intr-o cratita cu fundul dublu puneti fructele, zaharul, zeama de lămâie si coaja de la măr, pe cat se poate in bucata întreagă.
- Fierbeti la foc foarte mic timp de aproape 2 ore. Cand este gata extrageti coaja de măr si aruncati-o. Coaja de măr ne-a asigurat in mod natural pectina necesară închegarii gemului.
- Incalziti cuptorul la 200 de grade, stingeti cuptorul, apoi introduceti borcanele spalate bine, fara capac, pentru sterilizare.
- Puneti marmelada cat timp este fierbinte. Strangeti bine capacele si repuneti in cuptorul fierbinte pentru sterilizare. Lasati-le in cuptor pana se racesc complet, apoi trasferati-le in cămară. Puteti folosi alta metodă de sterilizare, cea pe care o folositi pentru a steriliza gemuri si dulcețuri.
SFAT: pentru a obtine o culoare intensa fierbeti intai pulpa de fruct cu zeama de lamaie, timp de 10 minute, apoi adaugati zaharul si continuati fierberea.
Observatie
- Dacă sunteti gurmand, această marmeladă, fiind un pic acrișoara, se preteaza si pentru degustarea branzeturilor maturate.
- Consumati marmelada de kiwi la mic dejun, dar mai putin pentru umpluturi la deserturi, are un gust delicat.
Be the first to comment