
Produsele de patiserie au evoluat mult în timp, pe masura ce ingredientele si mirodeniile au devenit accesibile tuturor consumatorilor. Cu toate acestea preparatele rustice rămân in topul preferintelor noastre.
INGREDIENTE:
- 170 ml lapte călduț (37°)
- 10 gr drojdie de bere
- 1 linguriță cu zahăr
- 50-60 ml ulei de floarea soarelui
- 80 gr zahar tos
- coaja rasă de la o lămâie sau o portocală
- 400 gr făină de cozonac
- esentă de vanilie Bourbon
- un praf de sare
- ulei pentru prăjit
- zahar tos, granulatie fină, pentru pudrat
MOD DE PREPARARE:
- Activati drojdia in laptele calduț, impreună cu o lingurita de zahar. Puneti-o intr-un loc cald si asteptati sa faca o spumă.
- Cerneti făina, turnati drojdia activată in centru, incepeti sa framantati un aluat ca de cozonac, adăugând treptat restul ingredientelor. Sarea adaugati-o dupa ce a inceput sa se lege aluatul, altfel ucideti drojdia.
- Cand aluatul a devenit elastic si nu se mai lipeste de mâini, dati-i o forma de bilă, crestati deasupra in forma de cruce, acoperiti cu un stergar gros curat si lasati intr-un loc ferit de curenti sa dospeasca, timp de 2 ore.
- Dupa ce a dospit, rasturnati aluatul pe o plansa de lucru, rulati-l in forma de sul apoi taiati in 8 bucati, egale ca marime.
- Dati-le forma de bile si mai lasati-le, acoperite, sa dospeasca 30 de minute.
- Incalziti uleiul intr-o tigaie, modelati cu degetele fiecare bila de aluat pana ajunge la diametrul unei farfurii pentru desert.
- Prajiti fiecare bucata, la foc moderat, sa se prajesca bine in interior. Scoateti-le pe hartie absorbantă de bucatarie, pudrati-le cu zahar, pe ambele parti, cat timp sunt calde.
Be the first to comment