Gogoșile bunicii.

Produsele de patiserie au evoluat mult în timp, pe masura ce ingredientele si mirodeniile au devenit accesibile tuturor consumatorilor. Cu toate acestea preparatele rustice rămân in topul preferintelor noastre.

INGREDIENTE:

  • 170 ml lapte călduț (37°)
  • 10 gr drojdie de bere
  • 1 linguriță cu zahăr
  • 50-60 ml ulei de floarea soarelui
  • 80 gr zahar tos
  • coaja rasă de la o lămâie sau o portocală
  • 400 gr făină de cozonac
  • esentă de vanilie Bourbon
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahar tos, granulatie fină, pentru pudrat

MOD DE PREPARARE:

  1. Activati drojdia in laptele calduț, impreună cu o lingurita de zahar. Puneti-o intr-un loc cald si asteptati sa faca o spumă.
  2. Cerneti făina, turnati drojdia activată in centru, incepeti sa framantati un aluat ca de cozonac, adăugând treptat restul ingredientelor. Sarea adaugati-o dupa ce a inceput sa se lege aluatul, altfel ucideti drojdia.
  3. Cand aluatul a devenit elastic si nu se mai lipeste de mâini, dati-i o forma de bilă, crestati deasupra in forma de cruce, acoperiti cu un stergar gros curat si lasati intr-un loc ferit de curenti sa dospeasca, timp de 2 ore.
  4. Dupa ce a dospit, rasturnati aluatul pe o plansa de lucru, rulati-l in forma de sul apoi taiati in 8 bucati, egale ca marime.
  5. Dati-le forma de bile si mai lasati-le, acoperite, sa dospeasca 30 de minute.
  6. Incalziti uleiul intr-o tigaie, modelati cu degetele fiecare bila de aluat pana ajunge la diametrul unei farfurii pentru desert.
  7. Prajiti fiecare bucata, la foc moderat, sa se prajesca bine in interior. Scoateti-le pe hartie absorbantă de bucatarie, pudrati-le cu zahar, pe ambele parti, cat timp sunt calde.

Be the first to comment

Lasă un răspuns