Tartă cu mere (și cu ce-am mai găsit prin cămară)

De cand ma stiu sâmbăta pregatesc ceva dulce. Nu este un obicei foarte sănătos, dar este modul meu de a-mi omagia casa si familia, iar dulciurile gata preparate nu intră in discuție. Uneori am ingrediente pentru deserturi fine, elaborate, alteori doar pentru deserturi simple sau doar ingrediente de bază, si atunci improvizez.

INGREDIENTE:

  • 250 gr făină
  • 100 gr zahar tos, de granulatie fina
  • 125 gr unt foarte rece, taiat cubulete
  • 2 galbenusuri
  • coaja rasă de lamâie netratată
  • un praf de sare

pentru umplutură:

  • 2-3 mere dulci
  • 30 gr unt
  • 40 gr de zahăr
  • 2-3 linguri gem de caise
  • fulgi de migdate (optional, eu aveam cateva pe fundul unei pungi)

USTENSILE:

  • forma de tartă cu diametrul de 22 cm
  • sucitor
  • hartie de copt

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti aluatul de tartă: intr-un robot de bucatarie cu lame puneti faina, zaharul si untul cubulete. Dati cateva impulsuri pana se trasforma intr-un aluat nisipos. Adaugati coaja rasa de lămâie, sare si galbenusurile. Actionati lamele robotului pana se aduna un aluat.
  2. Rasturnati aluatul pe un blat de bucatarie, frantatati-l rapid sub forma de bila, infasurati-l in folie alimentară si puneti la rece pentru 30 de minute.
  3. Pregatiti umplutura: caliti in unt merele curatate de coaja si taiate cubulete. Cand s-au inmuiat adaugati zaharul si lasati pana scade lichidul si fructele sunt patrunse. Eu aveam un mango foarte copt intr-o fructiera. L-am valorificat, l-am aruncat in tigaie, peste mere. Puteti adăuga si arome – vanilie sau coajă rasă de lămâie/portocală, 2 linguri dintr-un lichior/brandy. În fine, ce aveti si ce va place. Lasati sa se racesca complet.
  4. Intindeti aluatul in foaie de 3 mm. Rasuciti-l pe sucitor si asezati-l in forma de tartă. Uneori aluatul cu unt este greu de intins, un truc folositor este sa-l intindeti intre 2 foi de copt, avand grijă sa nu facă pliuri. Apoi desprindeti cu grijă una dintre foi si asezati in formă. Foaia de dedesupt o puteti lasa, tapetand astfel forma. Indepartati surplusul de aluat, adunati-l si framantati-l usor. Intindeti-l din nou cu sucitorul. Taiati fasii de 1,5 cm lătime. Le vom folosi pentru decorul in forma de grilaj.
  5. Intepati foaia cu o furculită, ungeti baza cu 2-3 linguri de gem. Peste gem asezati in strat uniform compotul de mere, presarati fulgii de migdale (optional) si asezati fasiile sub forma de grilaj.
  6. Incalziti cuptorul la 180 °. Coaceti tarta 45 de minute. Suciti forma dupa 25 de minute.
  7. Cand este gata scoateti pe un gratar de bucatarie si lasati sa se racesca complet. Presarati zahar pudra deasupra.

Be the first to comment

Lasă un răspuns