Salată de pâine (Panzanella, retetă toscana).

Panzanella este o salată de vară, originară din Toscana, Italia. Preparatul s-a născut in ideea reciclării pâinei tradiționale – cea specifică acestei zone nu conține sare, are coaja foarte groasă și este foarte uscată. Acest tip de pâine are o istorie interesantă, ce dateaza din secolul al 12-lea, fară să se cunoască adevărul absolut, circulând versiuni total opuse. Pâinea fara sare a fost creată din cauza rivalitații dintre florentini (locuitorii Florentei) și pisani (locuitorii din Pisa), acestia din urmă crescând in mod exagerat prețul sării. O alta versiune ar fi ca prețul sării crescuse tocmai datorită politicilor fiscale impuse de guvernatii florentini. Indiferent de versiunea adevărată când veti auzi spunandu-se „pâine toscană” să stiti ca se face referință la o pâine fără gust, nesărată.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 6-8 felii de pâine veche cu tot cu coajă, coaptă pe vatră
  • 4 roșii mari, coapte
  • 2 castraveti
  • 1-2 cepe roșii
  • cateva fire de busuoic proaspăt
  • ulei de masline de bună calitate
  • sare si piper
  • otet de vin roșu

Optional:

  • 4 fileuri de anșoa
  • 2 linguri măsline negre
  • valeriană sau rucola

MOD DE PREPARARE:

  1. Taiati pâinea cuburi mari. Asezati-o intr-un castron si acoperiti-o cu apă.
  2. Curatati castravetii de coajă, taiati-i in doua pe lung, eliminati partea moale cu sâmburi de pe mijloc, apoi taiati felii.
  3. Taiati rosiile cuburi potrivite. Daca folositi cherry, taiati-le in jumatate.
  4. Feliatii solzisori ceapa rosie.
  5. Rupeti frunzele de busuioc cu mâna.
  6. Stoarceti foarte bine painea de apă, trebuie sa rezulte un miez zvantat de apă.
  7. Amestecati toate ingredientele intr-un castron. Punteti combina si cele din varianta optional, daca va place.
  8. Condimentati cu sare, piper, 1 lingura de oțet de vin rosu (după gust) si câteva linguri de ulei de masline. Serviti imediat.

VARIANTĂ:

Eu am pregatit salata ca aperitiv pentru musafiri: am scobit si lasat cu gura in jos cateva rosii mari, coapte, să se scurga bine de lichid. Le-am umplut cu „panzanalla” un pic modificată: painea am taiat-o ca pentru crutoane, am prajit-o in tigaie cu putin ulei, apoi am pus-o la inmuiat, dar nu in apă, ci in apă de roșii. Apa de roșii se obtine decantand sucul proaspăt de rosii.

Be the first to comment

Lasă un răspuns