
Panzanella este o salată de vară, originară din Toscana, Italia. Preparatul s-a născut in ideea reciclării pâinei tradiționale – cea specifică acestei zone nu conține sare, are coaja foarte groasă și este foarte uscată. Acest tip de pâine are o istorie interesantă, ce dateaza din secolul al 12-lea, fară să se cunoască adevărul absolut, circulând versiuni total opuse. Pâinea fara sare a fost creată din cauza rivalitații dintre florentini (locuitorii Florentei) și pisani (locuitorii din Pisa), acestia din urmă crescând in mod exagerat prețul sării. O alta versiune ar fi ca prețul sării crescuse tocmai datorită politicilor fiscale impuse de guvernatii florentini. Indiferent de versiunea adevărată când veti auzi spunandu-se „pâine toscană” să stiti ca se face referință la o pâine fără gust, nesărată.
INGREDIENTE (4 portii):
- 6-8 felii de pâine veche cu tot cu coajă, coaptă pe vatră
- 4 roșii mari, coapte
- 2 castraveti
- 1-2 cepe roșii
- cateva fire de busuoic proaspăt
- ulei de masline de bună calitate
- sare si piper
- otet de vin roșu
Optional:
- 4 fileuri de anșoa
- 2 linguri măsline negre
- valeriană sau rucola
MOD DE PREPARARE:
- Taiati pâinea cuburi mari. Asezati-o intr-un castron si acoperiti-o cu apă.
- Curatati castravetii de coajă, taiati-i in doua pe lung, eliminati partea moale cu sâmburi de pe mijloc, apoi taiati felii.
- Taiati rosiile cuburi potrivite. Daca folositi cherry, taiati-le in jumatate.
- Feliatii solzisori ceapa rosie.
- Rupeti frunzele de busuioc cu mâna.
- Stoarceti foarte bine painea de apă, trebuie sa rezulte un miez zvantat de apă.
- Amestecati toate ingredientele intr-un castron. Punteti combina si cele din varianta optional, daca va place.
- Condimentati cu sare, piper, 1 lingura de oțet de vin rosu (după gust) si câteva linguri de ulei de masline. Serviti imediat.
VARIANTĂ:
Eu am pregatit salata ca aperitiv pentru musafiri: am scobit si lasat cu gura in jos cateva rosii mari, coapte, să se scurga bine de lichid. Le-am umplut cu „panzanalla” un pic modificată: painea am taiat-o ca pentru crutoane, am prajit-o in tigaie cu putin ulei, apoi am pus-o la inmuiat, dar nu in apă, ci in apă de roșii. Apa de roșii se obtine decantand sucul proaspăt de rosii.
Be the first to comment