
Aceasta este o metoda simpla de a gati un cotlet de porc, pentru a obtine o carne suculenta.
INGREDIENTE (6 portii):
- o bucata de cotlet de porc, cat sa incapa pe fundul cratitei in care-l veti gati
- 1 morcov
- 1 ceapa de marime mijlocie
- 1 tijă de țelină apio
- 1 patrunjel radacina
- 1 catel de usturoi
- 60 gr de unt
- 150 ml vin alb sec
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 litru de lapte 3.5% grasime
- 2-3 crengute de rozmarin
- sare si piper negru
USTENSILE:
- cratita cu fundul dublu
- blender
- sita
- sfoara alimentara
- o bucata de tifon
- spumiera
MOD DE PREPARARE:
- Carnea se spala, se sterge de apa si se curata de pielite.
- Se leaga strans cu sfoara alimentara, astfel incat carnea sa-si pastreze forma.
- Legumele se curata, se spala si se toaca grosolan. Crengutele de rozmarin se pun in bucata de tifon si se leaga strans cu sfoara alimentara.
- Se pun la incins intr-o cratita untul impreuna cu cele 2 linguri de ulei de măsline, la foc mare. Cand s-au incins se prajeste carnea cate un minut pe fiecare parte, inclusiv pe capete. Acest proces se numeste”sigilare” iar rolul este este de a forma rapid o crusta si a pastra in interior sucurile carnii.
- Se pun acum si legumele tocate, se calesc rapid.
- Se adauga vinul alb, se lasa un pic sa se evapore alcoolul.
- Laptele se toarna peste carne, se reduce flacara la minim. Laptele trebuie sa acopere carnea, dar sa nu o depaseasca.
- Se scufunda si saculetul cu rozmarin. Se pune capac.
- Din acest moment, in functie de marimea bucatii de carne va fi necesara intre o ora si o ora jumate. Pe la jumatatea timpului de coacere se pune sare si piper negru macinat mare. Bucata de carne se intoarce din cand in cand.
- La finalul timpului de fierbere se stinge flacara si se lasa vasul acoperit 10-15 minute.
- Se scoate carnea, se taie sfoara alimentara si se pune carnea intr-un vas care poate fi ulterior incalzit.
- Se inlatura saculetul de rozmarin si, cu o spumiera, se aduna toata proteina din lapte, care s-a coagulat si ridicat la suprafata. Veti vedea ca s-a separat de lichid. Nu va speriati de aspectul de „taiat” al laptelui, asa trebuie sa fie.
- Se paseaza in blender proteina din lapte impreuna cu 1-2 polonice din lichid si cateva bucati de legume. Nu le puneti pe toate, trebuie sa predomine gustul de smantana, mai putin de legume. Consistenta sosului trebuie sa fie ca o smantana mai subtire, prin urmare se poate ajusta punand mai mult lichid sau mai multe legume.
- Se strecoara prin sita pentru un aspect catifelat, se asezonaza dupa gust.
- Pentru montarea farfuriei se taie felii de 3-4 mm grosime si se toarna sosul de lapte deasupra.
Be the first to comment