
Va marturisesc ca am acesta reteta de ani de zile, dintr-o revista frantuzeasca cumparata din cine stie ce aeroport. Am facut-o de nenumarate ori pana m-am plictisit de ea. Am trecut-o la capitolul „poate o data pe an”, pentru ca imi place sa incerc mereu preparate noi. Fiind sezonul zmeurei, cumpar zilnic cate o caserola mica in ideea sa pregatesc o sarlota de zmeura cu piscoturi facute de mine. Tot zilnic aman pe a doua zi, tehnica de preparare a sarlotei fiind una lunga, iar zmeura cumparata cu o zi inainte isi gaseste sfarsitul in iaurtul natur pe care-l consum la micul dejun. Ieri, dupa ce-mi spusesem sa abandonez ideea de a mai pregati un desert cu zmeura mi-am amintit brusc de reteta aceasta de cheesecake, foarte simplu de executat.
INGREDIENTE:
- 150 gr unt moale la temperatura camerei
- 200 gr zahar tos
- 4 oua
- 1 kg branza proaspata de vaca (o branza mai fina, dar sa nu fie dietetica)
- 1 plic cu praf de budinca de vanilie (Dr. Oetker)
- 100 gr zmeura proaspata (sau congelata)
in plus:
- zahar pudra pentru decor
USTENSILE:
- o forma de tort cu marginea detasabila, diametrul 24 cm
- hartie de copt
- bol incapator
- mixer
MOD DE PREPARARE:
- Se incalzeste cuptorul la 200 de grade.
- Untul moale la temperatura camerei, se freaca cu zaharul tos pana devine o crema spumoasa.
- Se adauga ouale pe rand, frecand bine dupa fiecare.
- Dupa ce au fost bine incorporate ouale, se adauga branza, apoi praful de budinca. Se amesteca astfel incat sa fie o compozitie omogena.
- Se toarna tot amestecul in tortiera unsa cu unt, pe fundul careia s-a pus hartie de copt.
- Se presara deasupra zmeura proaspata.
- Se reduce cuptorul la 175 grade, functie statica, si se da forma la cuptor pentru 60 de minute, in zona inferioara a cuptorului, dar nu pe ultimul rand (cand va uitati la cuptor, socotiti pe unde ar fi 3/4, de sus in jos, si acolo asezati gratarul).
- Dupa 20 de minute asezati deasupra prajiturii o foaie de hartie de copt (nu sigilati, doar asezati hartia!!!)
- Dupa scurgerea timpului de coacere, scoateti si pudrati cu zaharul pentru decor.
SFATURI:
- Desertul poate fi consumat si de persoanele cu intoleranta la gluten.
- Branza proaspata de vaci se gaseste la galetuse de 1 kg in orice supermarket. Va recomand cu caldura branza pentru cheesecake-uri „Natural-Cream Cheese ARLA”, dar la galetusa doar la Metro gasiti. Nu cumparati aceeasi marca in cutii de gramaj mic din supermarketuri, am patit-o, nu corespunde cantitatea inscrisa pe ambalaj!
- Daca folositi branza proaspata de vaci, incercati sa o tineti cateva minute intr-o stecuratoare sa se scurga de zer.
- Nu folosti o branza dietetica, are prea mult lichid.
- Cheesecake-ul va creste incet, dar va fi mai mare decat forma (o frumusete!). Incercati sa nu va bucurati prea tare, cand o scoateti din cuptor se va lasa.
- Prajitura se arde foarte tare si repede, este esential sa puneti hartia de copt cum v-am indicat si forma ar trebui tapetata toata cu hartie, inclusiv peretii.
- Cand o scoateti din cuptor lasati-o sa se racesca in forma, neavand faina crapa foarte usor cand este calda, nu este stabila.
- Nu folositi altfel de forma, doar din aceea cu marginea detasabila.
- Serviti-o rece, calda nu este buna. Cand spun rece ma refer la temperatura camerei.
- Pastrati-o la frigider, se altereaza destul de usor.
Be the first to comment