Struguri cu pâine.

 Ieri medicul mi-a spus ca sunt o femeie puternica. „Sunt intr-o relatie” cu medicul meu de 2 ani. In afara de „cum va simtiti?”, „ati adus analizele?” nu am avut alt subiect de conversatie. De unde a dedus ea ca sunt o femeie puternica?! In ultima luna mi s-a spus des acest lucru, de catre necunoscuti. Asta m-a pus un pic pe ganduri, ce inseamna de fapt puternic?! Azi m-am uitat in DEX.

puternic – definiție | dexonline

13 definiții pentru „puternic”   declinări

PUTÉRNIC, -Ă, puternici, -ce, adj. 1. (Despre ființe; p. ext. despre părți ale corpului lor) Care are o mare putere fizică; tare, voinic, viguros. ♦ (Despre obiecte) Rezistent, solid, tare. ♦ (Despre părți ale feței oamenilor) Pronunțat, proeminent, accentuat. 2. (Despre mașini, unelte) Care posedă o forță mecanică sau motrice ridicată; care acționează cu putere și cu efect, care dezvoltă o energie mare. 3. (Despre voce, sunete) Tare, intens. ♦ (Despre lumină sau surse de lumină) Viu, intens. ♦ (Despre senzații, sentimente) Adânc, profund, pătrunzător. ♦ (Despre ape curgătoare) Cu debit sporit și cu rapiditate mare. ♦ (Despre substanțe chimice, medicamente etc.) Care are un efect imediat și vizibil. 4. Care are influență, autoritate; care deține putere; însemnat prin situația sau prin rolul său. ♦ (Substantivat, m.) Persoană care ocupă un loc de frunte, care deține o poziție influentă în societate. 5. Înzestrat cu o mare forță (organizatorică, politică, economică etc.); capabil de acțiuni de mare amploare. 6. Fig. Important prin conținutul său; p. ext. temeinic. Argument puternic. – Putere + suf. -nic. 

Nu m-am regasit. O fi din cauza ca vorbesc tare, clar si raspicat?! Sunt omul extremelor, ori leg prietenii foarte repede si sunt volubila, ori sunt sceptica si ma cufund in mutism, din prudenta. Dar nici slaba nu ma consider. Iar m-am dus la DEX:

slab – definiție | dexonline

SLAB, -Ă, slabi, -e, adj. 1. (Despre oameni și animale sau despre părți ale corpului lor) Care nu are un strat (consistent) de grăsime sub piele; uscățiv. ♦ (Despre carne) Fără grăsime; macră. ♦ (Despre mâncăruri, alimente) Care conține sau are puțină grăsime; sărac în grăsimi. 2. (Despre ființe) Lipsit de putere fizică, de rezistență; debil. ♦ (Despre organe ale corpului, despre facultăți intelectuale etc.) Care nu funcționează normal, care nu-și îndeplinește bine funcția. Memorie slabă. Vedere slabă. ♦ Fig. Lipsit de tărie morală, de fermitate, de energie. ◊ Expr. Slab de fire (sau, rar, de caracter, de inimă, de duh) = fără voință, ușor influențabil. Slab de înger = lipsit de energie morală, care se pierde ușor cu firea; fricos. 3. Lipsit de tărie, de intensitate; cu intensitate redusă. ♦ (Despre obiecte) Lipsit de trăinicie, de soliditate, puțin rezistent. ◊ Expr. Slabă nădejde! = puțin probabil, puține șanse de reușită. ♦ (Despre soluții, amestecuri) Care cuprinde elementele caracteristice în cantitate redusă; diluat. Acid slab. 4. Fig. (Despre creații artistice, științifice) Lipsit de valoare, de calități; mediocru. ♦ Care nu convinge, lipsit de temei. ♦ (Despre oameni; cu determinări introduse prin prep. „la” indicând domeniul) Care este puțin pregătit, puțin înzestrat pentru… 5. (Rar; despre pământ) Neroditor. – Din sl. slabŭ.

Oh, da! Categoric nu sunt o femeie slaba! Ma gandesc la femeile cu care m-am intersectat in viata si incerc sa alcatuiesc un top. Cea mai slaba femeie pe care am cunoscut-o este d-na O. D-na O are un fir de voce, nu are personalitate iar barbatu-so o trateaza ca pe o zdreanta de sters pe jos. Tragic este ca are un copil care-l copiaza pe tata-so. Problema ei! Alta femeie slaba ar fi D. Spre deosebire de d-na O, pe ea a tinut-o in puf. Rasfatata si razgaiata si-a petrecut toata viata plangandu-se de el, de fata cu el. Ca nu o iubeste suficient, ca nu-i demonstreaza, ca nu a ambalat cadoul pe care i l-a facut, ca florile le-a pus pe curier… Habar nu are cum si unde se plateste o factura, el se ocupa de tot. El s-a stins, ea regreta ca si-a consumat timpul petrecut cu el plangandu-se neintrerupt. La polul opus se afla d-na N. Puternica, in jurul ei piloteaza toata familia, de fapt tot clanul. Toti isi iau energia de la ea, precum nava mama. Dar totusi cea mai puternica femeie pe care am cunoscut-o a fost bunica mea materna. Cu sotul plecat pe front si copii mici acasa, mergea prin tara dupa alimente agatata cu bratele de un ciorchine de oameni, pe treapta unui vagon de tren. I-a murit un prunc din cauza malnutritiei, n-a avut timp sa-l planga, lupta pentru supravietuire. Mama, desi copil, fiind primul nascut trebuia sa aiba grija de ceilalti. Din caza asta s-a maturizat foarte repede. Am o amintire vaga si despre strabunica. Imi amintesc cum cele trei femei, asezate pe scaunele mici pe terasa din fata casei, brodau o fata de masa. De la ele am mostenit pasiunea pentru detalii.  In fine, actiunile noastre ne fac sa fim perceputi drept puternici/slabi. La slujba cand vine momentul sa schimbam un semn de pace strang maini flasce, de parca ar fi un peste mort si-mi vine sa le trag o pereche de palme sa le trezesc la realitate. De ce ma irita atat de mult?!  Cred ca din invidie. Am obosit sa fiu puternica, o oboseala cronica! Iar starea mea de suflet se reflecta si in mancare. N-am gatit mai nimic toata saptamana iar aseara am mancat struguri cu paine. Si mi-am ciufulit catelul, de-asta ma simt mizerabil! : (((((

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns