Rață cu mere, portocale şi vin Porto.

Sâmbăta dimineață. Primul apel telefonic care sa ma anunțe ca am probleme de serviciu l-am primit la ora 8,13. Eram treaza de ceva vreme, aveam în proiect sa fac tobă de porc după reteta mamei, în plus trebuia sa gatesc ceva pentru prânz şi cină.  Razuiam cu spor un piciorus de porc când mi-a sunat telefonul, a fost suficient un moment de neatenție și m-am taiat destul de rău la un deget. Am o gramada de cicatrici pe mâna stângă, cand eram copil mi-am sectionat tendonul degetului mijlociu, una în plus nu se observa, problema a fost ca m-a încetinit îngrozitor. Am o predispoziție pentru accidentele casnice, în sertarul de sub chiuveta țin la îndemână plasturi, Baneocin si spray pentru arsuri. De data asta aveam nevoie de o trusa de prim ajutor, plasturele nu ar fi fost suficient. Am devenit destul de îndemânatică și mă oblojesc singură, folosindu-mă doar de o mână.  Bandajat și sigilat cu doua rânduri de degetare din  cauciuc degetul cu taietura mă ardea. Am lucrat ținându-mi-l ridicat. O tortură! Despre tobă, o fi fost din cauza micului accident sau pentru ca am făcut-o pentru prima data, pot spune ca-i cel mai dificil preparat pe care l-am facut vreodata. Printre picături şi, recunosc, fără tragere de inimă, am pregatit o supă groasă de legume și o friptură de rață. Rața o frecasem cu sare de cu seara și o lăsasem în frigider, altfel ar fi renunțat.

INGREDIENTE:

 • 1 rață  (1,8 kg)
 • 4 mere verzi Granny Smith
 • 2-3 portocale
 • 1 crenguța rozmarin proaspat
 • 4 frunze de salvie proaspata
 • 1 cățel de usturoi
 • 4 cepe şalotă
 • sare grunjoasă
 • piper negru
 • 250 ml vin Porto (în lipsă un vin rose dulce)

MOD DE PREPARARE:

 1. Alegeți o rață grill, spălați-o și zvântati-o bine.Taiati aripile lungi, lasati doar cele legate de trunchi. Păstrați cioturile de aripi. Masați bine carnea cu sare de mare, grunjoasă.
 2. Dati la frigider toată noaptea. A doua zi spați-o bine de sare și zvântati-o.
 3. Curatati 2 mere de cotor, spălați  bine o portocala pe coaja și taiati-le grosolan.
 4. Sărati și piperați rața în interior, umpleți cu merele și portocalele tocate, introduceți un cățel de usturoi necurățat de coajă, 2 frunze de salvie.
 5. Coaseți sau inchideti atat gâtul cat si orificiul pe care ati bagat umplutura cu ajutorul unor scobitori (eu prefer sa o cos, pentru a crea în interior un fel de vas sub presiune).
 6. Presarati rata cu sare și piper apoi asezati-o cu pieptul în jos într-o tava. Nu ungeți tava.
 7. Dati pentru 20 minute la cuptor, incins in prealabil la 200 de grade.
 8.  Stropiti-o cu vin Porto după 15 minute.
 9. Reduceti temperatura la 160 de grade, întoarceți rața și puneti in tavă cioturile de aripi, restul de mere și portocale, cepele (şalotă) taiate grosolan, crenguța de rozmarin, încă o jumătate de pahar cu Porto.
 10. Lasati la cuptor pentru 1 oră și jumătate, ungeți des friptura cu sosul din tavă. Este gata cand intră ușor o scobitoare în carne. Carnea trebuie sa rămână suculentă.
 11. Cand este gata scoateti rața pe un platou, degresați sosul din tavă și strecurati-l intr-o craticioară mică. Gustati si dregeți gustul dacă este necesar, puneti craticioara pe foc și dati în 2-3 clocote. Acesta va fi sosul pentru friptură.

Be the first to comment

Lasă un răspuns