Limoncello (Lichior de lămâie).

Vă aminteam în articolul precedent că în acestă perioadă se găsesc citrice bio, în toate supermarketurile. Anul trecut în Cluj se găseau doar lămâi, acum se comercializează și portocale, mandarine, grapefuit, la preturi rezonabile. Prin urmare, dacă doriți să faceți lichioruri din citrice, acum este momentul. Aseară am pus la macerat coji de mandarină în alcool, vreau sa fac lichior de mandarine. Limoncello (lichior de lămâie) il aveam deja gata, vă împărtășesc  reteta.

INGREDIENTE:

 • 500 ml alcool 96°
 • 500 ml apă
 • 400 gr zahar
 • 4-5 lămâii bio

MOD DE PREPARARE:

 1. Spalati bine lămâile pe coajă. Nu frecati în mod agresiv, avem nevoie de uleiurile volatile din coajă.
 2. Cu un curățător de legume cojiti (atenție, fără partea albă!) subtire, puneti toate cojile într-un borcan cu închidere ermetica. În fotografie vedeți cat trebuie sa cojiti. Din păcate va pot ilustra doar fotografiile cu coaja de mandarine la care am lucrat aseară. Oricum, procedeul este același. 
 3. Turnati alcoolul peste cojile din borcan. Puneti o folie alimentara peste gura borcanului, apoi înfiletați capacul.
 4. Lasati borcanul timp de 10 zile într-un loc întunecos și răcoros. Eu, ca o măsură de precauție, infasor borcanul în foaie de aluminiu și scriu data când am pus la macerat, pe capac.
 5. Pe durata celor 10 zile scuturați ușor borcanul, o data pe zi.
 6. La finalul celor 10 zile de macerare  filtrati bine alcoolul intr-un vas cu o capacitate de 2 litri. Veti vedea ca a capatat o culoare frumosa, galben intens. Strecurati cu grija, folosiți o bucata de tifon peste strecuratoare și presati cu o lingura de lemn cojile, astfel încât să nu aveti pierderi la cantitatea de alcool. Cojile nu mai sunt bune la nimic, aruncati-le.
 7. Intr-o craticioara puneti la fiert apa cu zaharul. Amestecati din cand in cand cu o lingura de lemn. Cand zaharul s-a dizolvat complet iar siropul a ajuns la punctul de fierbere (fără să fiarbă!!!) opriți focul și lăsați sa se racesca complet.
 8. Când s-a răcit siropul, amestecați-l cu alcoolul filtrat. Veți vedea cum capătă o culoare frumoasă, lăptoasă.
 9. Cu ajutorul unei pâlnii turnati lichiorul în sticle cu închidere ermetica (eu pun folie peste gâtul sticlei și infasor bine în jurul dopului).
 10. Lasati la maturat timp de 45 de zile, intr-un loc întunecos și răcoros.
 11. După expirarea perioadei de maturare, lichiorul este bun pentru consum. Puneti sticla pe care doriți sa o începeți în congelator. Țineți în congelator și păhărelele pentru servire. Nu crapă, stați liniștiți.  Serviti lichiorul foarte rece în păhărelele înghețate.

Limoncello este un digestiv excelent, se servește după masă. Dacă mixați intr-un blender înghețată de lămâie cu limoncello, cantitati neglijabile – sa spunem, la o cupa de inghetata – 50 ml limoncello,  obțineți un sorbetto pe care îl puteți consuma după sau în timpul unui menu pe bază de peşte de mare.

SFAT:

 • Vă destăinui modul de calculare a gradelor lichiorului vostru:

[Alcool ÷ (Volum total)] × Gradele alcoolului

Zahărul se socotește 65 ml la 100 grame.

Avem 400 grame zahar, asta înseamnă  4×65=260 ml

Acum:

[500 ml÷ (500 ml alcool+500 ml apa+260 ml zaharul)] × 96 °

(500÷1260) × 96°= 38° alcool

De lichiorul meu se bucura barbatii, femeile se plâng ca este tare. Eu nu zic nimic, că am intoleranță la alcool. Dacă doriți un lichior mai slab, este suficient sa folositi alcool de 70°, păstrând cantitățile. Dacă veți socoti după formula de sus, veți vedea ca obțineți un lichior de 28 de grade.

Intre timp mi-am dat seama ca nu exista alcool de 70 de grade pe piață, prin urmare trebuie sa trasformam alcoolul de 96 grade într-unul de 70.

Formula de calcul:

Știm ca 1 litru de alcool de 70° este format din o parte de (70%) alcool și o parte (30%) apă.

Atunci 700 ml (adică 70%)÷ 96°=x ml alcool final.

x = (700 x 100)÷96°= 729 ml alcool

Adică avem nevoie de 271 ml apa și 729 ml alcool de 96° sa obținem 1 litru de alcool de 70°.

Be the first to comment

Lasă un răspuns