Minciunele (Chiacchiere di Carnevale).


Se apropie Postul Paştelui, ortodocșii celebrează Lăsata Secului iar catolicii sărbătoresc Carnavalul. Carnavalul este o petrecere prin care îți iei adio de la carne, pentru următoarele 40 de zile, până la Paşte.  Italienii și francezii sărbătoresc Martedì Grasso sau Mardì Gras adică sfârșitul a șapte zile de mâncare grasă, înainte de intrarea în post. Celebru în toată lumea Carnavalul de la Veneția aduce măști, costume, spectacol, superstiții și mâncare bună. Pe tot teritoriul Italiei sunt difuzate dulciurile specifice Carnavalului: gogoși și minciunele într-un miliard de versiuni şi denumiri regionale. Iată versiunea mea de minciunele:

INGREDIENTE:

 • 500 gr faina
 • 10 gr praf de copt
 • 30 gr zahar tos
 • 50 gr unt la temperatura camerei
 • 3 oua
 • coaja de lămâie rasă
 • sare
 • 50-60 ml vin alb spumos
 • 750 ml ulei de arahide
 • zahar pudră

MOD DE PREPARARE:

 1. Cerneti făina, amestecați-o cu praful de copt, zaharul tos, sare, coaja de lămâie. Faceți o gropiță în mijloc și puneti cele 3 ouă. Începeți sa bateți ouăle incorporând câte un pic din făină de pe margini. Adaugati vinul și untul moale, framantati un aluat ca de taitei. Eu le-am pus pe toate într-un procesor și am turnat vinul pe sus. Am oprit când aluatul a inceput sa se dezlipească de pereții robotului.
 2. Presarati faina pe o plansa de lucru si framantati un aluat elastic, pana ce nu se mai lipește de mâini. Procesul durează cam 10 minute.
 3. Infasurati în folie alimentara si lasati aluatul pe blatul de lucru sa se odihnească, 30 de minute.
 4. Intr-o cratita cu fundul dublu puneti uleiul de arahide la incins.
 5. Tăiați aluatul in trei parti și intindeti-le pe rând cu sucitorul, foaie subtire. Eu folosesc masina de intins paste, până la masura 5.
 6. Tăiați bucati de aluat de 7-8 cm și crestati-le pe mijloc. Puteti să le dati forme de fundițe sau noduri, formele nu trebuie sa fie regulate.
 7. Faceți proba uleiului cu o bucatica de aluat. Dacă se ridica la suprafata și face multe bule în jurul ei înseamnă că uleiul a ajuns la temperatura dorită. Dacă aveți un termometru cu imersie măsurați să nu depășească 170-180 grade.
 8. Prăjiți câte 3 bucati de chiacchere sau câte vă incap în cratita, lasându-le loc să expandeze. Când se umflă intoarceti-le pe partea cealaltă.  Lăsați-le până capata o culoare blond-aurie. Țineți focul mic spre mijlociu, chiacchierele trebuie sa fie crocante, nu moi. 
 9. Pe durata execuției țineți aluatul înfășurat în folie alimentara iar bucățile de aluat pregătite pentru prăjire să fie acoperite cu un ștergar curat.
 10. Scoateti-le cu o paleta pe hârtie absorbanta, pudrati din belsug cu zahar pudra. Pe masura ce sunt gata trasferati-le pe o tava sau platoul de servire. 
   

Be the first to comment

Lasă un răspuns