Ravioli gigant cu umplutură de spanac.

Pastele cu umplutură de spanac sunt foarte usor de facut acasă, iar acești ravioli gigant, și mai ușor! Au un diametru de 9 cm, umplutura se așează cu lingurița, nu presupune tehnici deosebite pentru închidere ca la tortellini. Singura tehnică pe care ar trebui să o stăpâniți este cea a aluatului de tăiței sau pătură cum o numesc bătrănii aici in Ardeal.

Aluatul de tăiței se face după regula: un ou, 100 gr făină. Evident trebuie și sare, iar eu adaug câteva picături de ulei de măsline, adică la un aluat din 6 ouă pun o linguriță de ulei de măsline. Deci, un ou-100 gr făină, un praf de sare, câteva picături de ulei, apoi multiplicati cu numărul mesenilor sau numărul ouălor pe care doriți să le consumați . Dacă ouăle sunt de casă, cu gălbenușul de culoare portocaliu aprins, este și mai bine!

INGREDIENTE:

aluat paste:

  • 4 ouă mari
  • 400 gr făină
  • sare
  • 1/2 linguriță ulei măsline

umplutura:

  • 250 gr spanac proaspăt
  • 250 gr brânză ricotta
  • 50 gr parmesan ras
  • 1 lingură pesmet (opțional)
  • nucșoară măcinată
  • sare si piper
  • unt
  • frunze de salvie, proaspete
  • parmesan ras

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregătiți aluatul de tăiței. Cerneți făina sub formă de moviliță, faceți o groapă în mijloc. Spargeți ouăle în gropița formată, presărați sarea și uleiul, apoi cu furculița începeți să bateti ouăle ca la omletă încorporând cate un pic de făină de pe margine. Când s-a îngroșat aluatul și permite frământarea, încorporați toată făina pe masură ce frământați. Este necesar să lucrați aluatul măcar 10 minute. Este gata când devine lucios și nu se mai lipește de mâini. Eu folosesc procesorul. Pun toate ingredientele în robot și dau impulsuri scurte până ce văd că se formează un aluat care se desprinde de pe pereții robotului. După aceea îl frământ cu mâna pe o planșă de lucru presărată ușor cu făină.
  2. Înfășurați aluatul în folie alimentară și lasați-l să se relaxeze timp de 30 de minute.
  3. Pregătiți umplutura: curațați și spălați spanacul. Eu prefer să-i reduc volumul călindu-l în tigaie, consider că este mai gustos dacă fierbe în suc propriu decăt dacă-l opăresc. Puneți la încins într-o tigaie 30 gr de unt și așezați tot spanacul. Acoperiți cu un capac și așteptați să scadă în volum. Presărați un praf de sare și întoarceți-l cu o lingură. 
  4. Când s-a călit, scurgeți-l bine de lichid, tocati-l grosolan, și repuneți-l la călit în aceeași tigaie cu un pic de unt. Adăugați un praf de nucșoară măcinată. Lăsați pe foc până se zvântă. Când este gata dați deoparte și lăsați să se răcească.
  5. Într-un vas puneți brânză ricotta, parmezanul ras, amestecați bine.
  6. Adăugați spanacul la compoziția cu brânză. Condimentați cu sare si piper. Dacă compoziția este prea lichidă puneți pesmetul; dacă nu, nu este necesar.
  7. Întindeți subțire foaie de aluat. Dacă aveți masină de paste întindeți până la masura 6. Decupați discuri cu diametrul de 9 cm, așezați o linguriță de umplutură în mijloc. Ungeți ușor cu apă marginea discului apoi așezați alt disc de aluat deasupra. Presați cu degetele marginea pentru a avea siguranța că s-au sigilat (eu am procedat un pic diferit, rezultatul este acelasi).
  8. Pe masură ce sunt gata puneți-le una lângă cealaltă pe un șervet curat peste care ați presărat griș, astfel veți împiedica să se lipească.
  9. Puneți apă la fiert într-un vas încăpător. Când fierbe în clocot adăugați o linguriță de sare apoi raviolii gigant. Reduceți flacăra și lăsați-i să fiarbă până se ridică la suprafață și plutesc.
  10. Între timp puneți într-o tigaie 50 de grame de unt la topit, fără să-l ardeți. Aromatizați untul cu câteva frunze de salvie. 
  11. Scoateți ravioli cu o paletă și puneți-i în sosul cu unt. Presărați parmezan deasupra.
  12. Serviți preparatul fierbinte.

Be the first to comment

Lasă un răspuns