Cotlete de miel la grătar (Scottadito alla romana).

 

Din fericire pentru noi acum există pe piata o diversitate mare de cărnuri: bibilică, prepeliță, pui frantuzesc, rață, iepure, miel. Cotletele de miel făcute la grătar sunt un deliciu, ideal ar fi sa fie facute pe jar, azi sunt ruptă de oboseală, nu am puterea sa incing barbeque, le voi face pe grătarul de fontă. Costițele de miel alla scottadito (în traducere „frige/arde degete”) este o specialitate romană, o găsiți în toate restaurantele si bistrourile din Roma. Pe cele mai gustoase le-am mâncat intr-un restaurant in afara Romei, făcute pe jar de lemn. Ospătarii ne-au adus, ca aperitiv din partea casei, un blid cu fasole albă fiartă, caldă, condimentată cu ceapă verde și un fir de ulei de măsline crud. Acesta este una dintre cele mai prețioase amintiri pe care le am, legate de gastronomie. Costițele de miel le găsiți refrigerate în supermarketuri, comercializate sub eticheta Gurmand Apetit. Nu sunt ieftine, dar va puteti satisface o poftă, calitatea cărnii este extraordinară.

INGREDIENTE:

 • costițe de miel (minim 3 buc de persoană)
 • 2-3 cătei de usturoi (sau fire de usturoi verde)
 • rozmarin proaspăt
 • sare și piper
 • ulei de măsline
 • coajă rasă de lămâie

MOD DE PREPARARE:

 1. Spălați și fasonați cotletele. 
 2. Ștergeti carnea de apă, tamponand-o cu hartie absorbantă.
 3. Tocați mărunt ierburile aromatice, radeti coajă de lamăie, condimentati cu sare și piper proaspăt râșnit si adăugați cateva linguri de ulei. 
 4. Amestecați marinata și aplicati-o pe fiecare cotlet, pe ambele părți.
 5. Puneti bucățile de carne una lângă cealaltă pe o tava și acoperiti-le cu folie alimentară.
 6. Lăsați carnea să se pătrundă de gust timp de 30 de minute, la temperatura camerei.
 7. Incingeti bine un grătar de fontă. Când începe să degaje un pic de fum, așezați bucățile de carne. Nu le mișcați timp de 2 minute (scuturati carnea de excesul de ierburi aromatice, pe grătar se vor arde și vor conferi un gust amărui, mie imi plac oricum, le dau la o parte după aceea).
 8. După 2 minute încercați să ridicați cotletul, apuncand de os. Dacă se dezlipeste usor întoarceți pe partea cealaltă, dacă încă este lipit de grătar, mai lăsați încă 30-40 de secunde, apoi întoarceți. Secretul unui grătar bun sta in temperarea cărnii (carnea nu se pune din frigider direct pe gratar niciodata), zvantarea ei (apa trebuie eliminată, altfel în contact cu placa gratarului va fierbe) și nu se întoarce intruna.
 9. Întoarceți carnea fără să o înțepați, lăsați 2 minute.
 10. Cu ajutorul unui clește scoateti bucățile de carne pe un platou și lasati-le 2-3 minute sa se relaxeze si sa permita difuzarea sucurilor din carne în mod uniform.
 11. Presărați un praf de sare si piper proaspăt râsnit.
 12. Serviți preparatul cu garnituri de tipul: salata de cartofi și ridichi, mazăre sotată în unt, cartofi la cuptor cu rozmarin, ardei copti, etc.

Lasati bunele maniere deoparte si bucurati-va de acest preparat, apucati cotletul de os si mușcati din el. Imi plac atat de mult incat nu mă pot abține și mănânc ca proasta fără măsură, până mi se face rău :((((

Be the first to comment

Lasă un răspuns