Focaccia cu fulgi de sare și rozmarin.

Foarte simplu de făcut, implica puțină manoperă, timpul mai lung este pentru dospire. Este suficient să o faceți o singură dată, după aceea o veți repeta mereu.

INGREDIENTE:

 • 350 gr făină pentru pizza și focaccia (dacă nu găsiți sub denumirea aceasta, folosiți făină ungurească BL 55, este făină 00, cu doua nule)
 • 7 gr drojdie uscată
 • 210 ml apă călduță
 • 1 lingură ulei de măsline
 • 1/2 linguriță sare
 • 2 lingurițe zahăr tos

MOD DE PREPARARE:

 1. Incălziți apa la 37 de grade. Secretul la aluaturi dospite stă în reactivarea drojdiei. Apa sau lichidul în care se reactiveaza trebuie să aibă minim 32 și maxim 37 de grade. Investiți intr-un termometru de bucătărie cu sondă, este extrem de util. Adăugați drojdia, zahărul și uleiul de măsline și lăsați intr-un loc călduț până se transformă intr-o spumă.
 2. Cerneți făina și adăugați apa cu drojdia. Începeți să frământati, iar când s-a adunat aluatul adăugați sarea. Framantați timp de 10 minute, până devine un aluat elastic.
 3. Ungeti un bol cu ulei si așezați aluatul în formă de bilă. Așezați deasupra bolului o folie alimentară, unsă și aceasta cu ulei.
 4. Lăsați să dospesca timp de 60 de minute intr-un loc cald, ferit de curenți de aer. Dacă aveți cuptor electric lăsați la dospit în cuptorul stins, dar cu lumina aprinsă.
 5. După ce au trecut 60 de minute, descoperiti bolul si loviti aluatul, astfel incat sa se sparga bulele de aer. Frământati încă o dată aluatul, timp de 1 minut.
 6. Ungeti cu unt o tavă rotundă de pizza, sau o tavă joasă, și întindeți cu mâna aluatul până la dimensiunea tăvii.
 7. Acoperiți cu folie alimentară  unsă și dați din nou la dospit, pentru 20 de minute.
 8. La expirarea celor 20 de minute, descoperiti focaccia si faceți niste adancituri in aluat, ajutandu-vă de degete.
 9. Acoperiți din nou și lăsați să dospească încă 10 minute.
 10. Incingeti cuptorul la 200 grade, funcția ventilat.
 11. Cand aluatul este gata presărați deasupra ulei de masline in fir subtire, fire de rozmarin proaspăt și fulgi de sare (sau sare grunjoasa de mare)
 12. Dați la cuptor pentru 25 de minute.
 13. Cand este gata scoateți și lăsați să se răcească complet pe un grătar de bucătărie.

Curiozitate: fulgii de sare de Cipru sunt cristale de sare cipriotă, pe care comercianții de condimente le selecționează manual și le lasă apoi să se usuce la soare, devenind astfel un condiment prețios. Sarea conservată în acest fel nu este îmbunătățită cu iod, având în compoziție iodul natural conferit de algele marine. Eu le-am descoperit întâmplător, nu stiam de existenta acestui tip de sare, m-a fascinat forma pe care o are cristalul de sare, și îmi place să presar deasupra cotletelor de vită făcute la grătar, sunt crocante și nu sărează în exces.

Be the first to comment

Lasă un răspuns