Plăcintă cu mure.

Murele imi amintesc de picnicurile petrecute vara în Balta Brăilei, când eram copil. Nu-mi amintesc dacă mergeam sâmbăta sau duminica, dar am proaspete în minte toate pregatirile legate de iesirea la iarba verde sau, cum spuneam atunci, „la Balta”. Insula Mică a Brăilei oferă pasionatilor de pescuit și campare un misterios refugiu. În mod ciudat asociez murele cu sandalele cu talpă joasă (cât am fost copil am avut cele mai urâte încălțări) și praf. Praful așternut pe drumul care ducea către bacul cu care treceam Dunarea era atat de gros incât se imprimau pașii celui care mergea în față, iar când păseam, imi intra in sandale creându-mi o stare de disconfort. Ajunsi în baltă, sarcina noastră, a copiilor, era să culegem mentă și mure sălbatice. Pe timpul verii ne asiguram ceaiul si gemul pentru mic dejun pe un an intreg. Cu sâmburei nesuferiti, gemul de mure nu mi-a plăcut niciodată, dar de fiecare dată când apar murele proaspete pe piață nu ma pot abtine sa nu pregatesc macar un desert.

INGREDIENTE:

pentru crusta (pie):

 • 330 gr făină
 • 210 gr unt foarte rece, tăiat cubulete
 • 12 gr de zahăr
 • un praf de sare
 • 120 ml apă rece gheață
 • 12 ml oțet

pentru umplutură:

 • 400 gr mure
 • 3-4 linguri de zahăr alb
 • 1 lingură plină de pesmet
 • un gălbenuș pentru uns aluatul

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregatiti-va toate ingredientele.
 2. Puneti faina si untul taiat cubulete într-un robot de bucătărie și dați câteva impulsuri scurte până se transformă totul în firimituri.
 3. Adăugați zahărul, un praf de sare si, cu lamele robotului in miscare, turnați pe sus apa rece împreună cu otetul, pana se aduna aluatul si se desprinde de pereti.
 4. Scoateti aluatul pe o plansa de lucru usor infăinată, dati-i o forma de bilă apoi aplatizati-l usor. Înfășurați în folie alimentară și dați la frigider pentru 40 de minute.
 5. Spălați murele și lăsați-le la scurs intr-o strecuratoare
 6. Incingeti cuptorul la 180 de grade.
 7. Cand au expirat cele 40 de minute scoateți aluatul și intindeti-l cu sucitorul în foaie de 3-4 mm.
 8. Cu ajutorul unei farfurii mari sau al unui capac, tăiati aluatul în formă de disc și asezati-l pe o hartie de copt.
 9. Intr-un castron amestecați murele cu 3-4 linguri de zahăr.
 10. Presărați pesmetul în centrul discului de aluat si asezati murele lăsând 5 cm de la margine.
 11. Pliați marginea aluatului către interior.
 12. Bateți cu furculița un gălbenuș de ou împreună cu o lingură de apă.
 13. Ungeti aluatul pe margine și presărați zahăr tos.
 14. Transferati placinta pe tava întinsă a cuptorului si coaceți 40 de minute la 180°. Răsuciti-o pe la jumătatea timpului de coacere, să se poată coace în mod uniform.
 15. Scoateti și lăsați să se răcească pe un grătar de bucătărie. Murele vor lasa mult suc, taiati placinta doar după ce s-a răcit. Dacă va rămâne pentru a doua zi, incalziti-o câteva secunde la microunde, înainte de servire. 

Be the first to comment

Lasă un răspuns