Salată de caracatiță.

Tot mai multe persoane apreciază această moluscă, dar puține stiu cum sa o pregătească. În ciuda faptului că unii dintre voi ati văzut, prin călătoriile voastre, pescari bătând caracatita de stânci, acest gest nu-si are rostul decât atunci când molusca a fost proaspăt pescuită, cu scopul de a rupe fibra cărnii, facand-o astfel să devină mai moale. Când o achiziționam, refrigerată sau congelată, carnea s-a relaxat si nu este necesar decât să o spălăm bine, sa-i curățăm ochii și ciocul și să o fierbem cât trebuie: la foc mic, cate 20 de minute pentru fiecare 500 de grame, din momentul cand a dat in clocot. Vă explic:

INGREDIENTE:

 • 1 buc caracatiță refrigerată
 • 1 tijă țelină apio
 • 1 foaie de dafin
 • 1 lingură cu boabe de piper
 • sare
 • 6-7 cartofi de mărime mijlocie
 • o legătură de pătrunjel verde
 • 1 lămâie
 • ulei de măsline
 • piper negru râsnit
 • 1 cățel cu usturoi

USTENSILE:

 • 2 oale cu capacitatea de 4-5 l

MOD DE PREPARARE:

 1. Spălați bine caracatita, mai ales în zona de ventuze, acolo se acumulează nisip.
 2. Curățati caracatița: ochii de pe partea capului și ciocul negru din mijloc. Este suficient să decupati zona (nu foarte adanc) cu un cuțitaș ascuțit, ies afara foarte ușor.
 3. Puneti o oala (4-5 l) cu apa la clocotit. Când da în clocot adăugați un praf de sare, nu prea multă, caracatita este sărată.
 4. Cu o furculita cu coada lunga apucați caracatita de cap si scufundati-o in apa clocotită. Lăsați 10 secunde, apoi scoateti-o afara. Așteptați să clocotescă din nou apa, scufundati-o încă o dată. Repetați operațiunea de trei ori, în total. Acesta tehnica are rolul de a răsuci frumos tentaculele de caracatiță, dar nu este fundamentală în procesul gătirii, se poate renunța. Eu cand am facut pentru prima data acest preparat am cerut instructiuni unui chef, mi-a iesit bine, si de atunci nu mi-am pus problema niciodată să omit acesta fază.
 5. Intr-o oala de capacitate 4-5 l, puneti apă rece, caracatița, o tijă de țelină apio, o frunza de dafin, 1 lingură cu boabe de piper (negru sau mixt).
 6. Puneti oala la fiert și din momentul în care da în clocot socotiți 20 de minute pentru fiecare 500 de grame, la foc mic. Caracatita mea a avut 1,55 kg, prin urmare am fiert-o 62 de minute.
 7. Cand expira timpul de fierbere aruncati apa în care a fiert, puneti-o inapoi in oala și lasati-o să se răcească în vasul în care a fiert, punând capacul deasupra.
 8. Între timp fierbeti cartofii pentru salata: spalati-i bine pe coajă, și puneti-i la fiert in apa rece cu un praf de sare.
 9. Tocați mărunt pătrunjelui verde, stoarceți și filtrați sucul de la o lămâie. 
 10. Pregătiți dressing-ul: cateva feliuțe mici de usturoi, un praf de sare, zeama de lămâie și ulei, în proporție de 2:1, adică 2 părți ulei, o parte zeama de lămâie.
 11. Scoateti caracatita pe o plansa de lucru. Daca doriti puteti sa desprindeti membrana inchisa la culoare. Apucați de ea și trageti-o ca și cum ați jupui ceva. Se va desprinde împreună cu ventuzele și va rămâne doar mijlocul precum niște bucăți de surimi. Din punctul meu de vedere este suficient să îndepărtăm membrana mai groasa dintre un tentacul si altul, iar in rest poate fi lasata.
 12. Tocați tentaculele de caracatiță asa cum va place, mai subțiri, ca la carpaccio, sau segmente. Eu las mai lungi vârfurile răsucite iar restul tai felii subțiri.
 13. Curățati și tăiați felii cartofii.
 14. Amestecați intr-un bol încăpător caracatita fiartă, cartofii, pătrunjelui verde și turnați dressing-ul. Amestecați usor sa nu zdrobiți cartofii, gustati și asezonati.
 15. Serviți preparatul ca aperitiv rece.

SFAT:

 • Caracatita refrigerata se găseste săptămânal la Metro. La raioanele cu pește din supermarketuri se găsesc ocazional doar tentacule. Dintr-o caracatita de 1,5 kg ies in jur de 6-8 portii.

Be the first to comment

Lasă un răspuns