Brioșe cu smântână (Brioche Butchy).

Brioșele Butchy sunt un produs al patiseriei germane. Aluatul butchy se diferențiază de alte aluaturi dospite prin particularitatea ca untul este înlocuit de smântână grasă. Acestă rețetă conține totuși și puțin unt deoarece smântâna folosită are doar 20% grăsine. Brioșe nu sunt foarte dulci, se pot consuma cu gem la micul dejun. Prepararea aluatului presupune să stăpâniți tehnica de frământare  (ca la cozonac), eu folosesc robotul de bucătărie căruia ii atașez cârligul de frământat.

INGREDIENTE:

 • 600 gr făină albă 550 (BL55)
 • 300 ml smântână de gătit proaspătă cu 20% grăsime
 • 10 gr drojdie proaspătă
 • 1 lingură de miere
 • 1 ou
 • 100 gr unt moale
 • 100 gr zahăr pudră
 • coajă rasă de portocală
 • un praf de sare

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregătiti-vă toate ingredientele.
 2. Încălziți ușor smântâna. Atenție, nu trebuie să depășească 37 de grade! In smântâna calduță se dizolva drojdia și se adaugă mierea.
 3. Intr-un robot de bucătărie care are funcția de frământat, sau cu mâna, amestecați restul ingredientelor cu excepția untului și a sării.
 4. Adăugați treptat pe masura ce frământați și smântâna cu drojdia, în fir subțire.
 5. Incorporati acum sarea si untul moale (nu tot dintr-o dată, ci câte putin pe rând). Frământați aluatul până devine lucios și omogen, apoi dati-i o formă de bilă.
 6. Puneti-l intr-un castron încăpător, căruia i-ati uns fundul cu un pic de ulei, si acoperiti-l cu folie alimentară, unsă și aceasta cu ulei.

 7. Puneti vasul intr-un loc ferit de curenții de aer pentru 6-8 ore. Ideal ar fi sa-l frământați seara și sa-l lăsați toată noaptea la dospit. Asa cum ati observat contine doar 10 gr de drojdie, prin urmare și dospirea este mai lentă.
 8. La expirarea timpului de dospite scoateti aluatul pe o plansa de lucru și intindeti-l în foaie dreptunghiulară de 1 cm grosime. Aluatul este elastic, il puteti împărți in două, o foaie va ocupa toată plansa de lucru.
 9. Tăiați fâsii de 12 cm lățime, apoi tăiați în triunghiuri cu baza de 8 cm.
 10. Trageți cu mâna de vârful triunghiului sa-l subțiați cât mai mult, apoi rulați cornuri. Pe măsură ce sunt gata așezati-le intr-o tava întinsă acoperită cu hartie de copt, lăsând distanta intre ele.
 11. Acoperti-le cu folie alimentară unsă cu ulei și lasați-le la dospit încă 2 ore. Da, stiu că timpul de execuție este lung, dar asa obțineți un miez pufos si zvantat, fără gustul acru de drojdie în exces cum sunt majoritatea produselor de patiserie din comerț :))
 12. Incingeti cuptorul la 160 de grade.
 13. Coaceți brioșele între 20 și 25 de minute, până devin de culoare bej. Timpul de coacere depinde mult și de mărimea brioșelor, eu le-am făcut mai mici si le-am copt între 18 și 20 de minute. Ideal este sa coaceti intai o serie mai mică, apoi va veti da seama singuri de timpul de coacere.
 14. Când sunt gata scoateti-le pe un grătar de bucătărie și pudrati-le cu zahăr pudră. Lasati-le să se răcească apoi serviți. Merg consumate ca atare sau cu o ceașcă de cappuccino, ciocolată caldă, ceai, lapte; cu sau fara gem. 

SFAT:

 • Crusta brioselor se va întări până a doua zi, este suficient să încingeți cuptorul la 180 de grade și să le incalziți 2 minute (dar nu mai mult!) vor fi la fel de pufoase ca atunci cand le-ați copt.

Be the first to comment

Lasă un răspuns