Plăcinte pentru gustări (aluat de pâine prăjit, pentru gustări cu mezeluri uscate).

 

 

Acesta este un preparat italian specific zonei Emilia-Romagna si se numeste, in functie de localitate, gnocco fritto, torta fritta, sau crescentine. Despre acest preparat v-am vorbit în introducerea blog-ului, ca fiind aperitivul preferat al soțului meu. Aperitivul nu este altceva decât un aluat de pâine căruia i se adaugă untură, prăjit în baie de ulei. Exista mai multe variante: fără untură în compoziție, dar prăjite în untură, sau light, cu bicarbonat, lapte și nu mai stiu ce, nu-mi vine în minte acum. Greu de tradus, gnocco insemna gălușcă, gălușcă prăjită nu mi se pare ca sună foarte bine, dacă as fi spus gogoașă nu ati fi inteles despre ce vorbesc, având în vedere că se mănâncă cu mezeluri. În regiunea Emilia sunt restaurante specializate doar în gnocco fritto, am avut șansa să mănânc intr-unul, un local superb, de fapt o gară mică dintr-o localitate transformată intr-un restaurant. Am mâncat la o masă unde odinioară era peronul. Mi-am lăsat acolo o bucățică de suflet! Este de precizat faptul că Emilia a dat umanității cele mai bune mezeluri uscate: șunca de Parma, Coppa, Culatello, salamul de Felino. Acuma inchipuiti-va o bucată de gnocco fritto fierbinte, peste care așezați o felie de prosciutto. Grăsimea se topeste ușor și transformă o bucată banală de aluat de pâine prăjită în cea mai bună imbucătură!

 

INGREDIENTE:

 • 500 gr făină
 • 50 gr untură (solidă, nu topită)
 • 20 gr drojdie de bere
 • 250 ml apă călduță (37°)
 • 1 linguriță de zahăr
 • 1 linguriță rasă de sare
 • ulei pentru prăjit

USTENSILE:

 • bol
 • sucitor
 • plansa de lucru

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregătiți ingredientele.
 2. Activați drojdia: fărâmițați drojdia, frecați-o cu zahărul până se lichefiaza. Adăugați apa călduță și presărați niște făină deasupra. Lăsați să dospeaca la loc cald. Este gata când face bule.
 3. Cerneți făina intr-un bol încăpător, presărați sarea cat mai inspre margine, sa nu vină in contact cu drojdia, faceti o goapa in mijloc și turnati apa cu drojdia. Incepeți frământarea încorporând si untura. Frământați minim 20 de minute. Dacă aveți robot cu funcția de framantare folositi-l pentru acesta etapă.
 4. Aluatul este gata când este omogen și elastic. Dati-i formă de bilă, puneti-l intr-un vas uns, acoperiti-l cu o folie alimentară unsă. Lăsați la dospit pentru 2 ore.
 5. Cand s-a scurs timpul de dospire, scoateti aluatul pe o plansa de lucru și rupeti o bucată. Întindeți foaie de 3 mm cu sucitorul si tăiați aluatul în pătrate sau dreptunghiuri.
 6. Prăjiti-le în baie de ulei până se umflă precum gogosile. Puneți puține bucăti in tigaie, trebuie sa aiba loc sa expandeze. Cand devin aurii scoateti-le pe hartie absorbantă și presărați un praf foarte fin de sare peste ele.Feliați foarte subțire o bucată mai lată de slănină, prosciutto si salam uscat. Consumați gnocco fritto fierbinte cu felii de mezeluri uscate.

Be the first to comment

Lasă un răspuns