Brânză proaspătă din lapte de vacă.

Există câteva preparate de bază pe care le fac în casă, când îmi permite timpul, care imi oferă o satisfacție imensă. Acestea sunt: pâinea, untul, brânza, pateul, foaia de tăiței. Recunosc că nu le fac tot timpul, dar faptul că stiu și le pot face îmi conferă o senzație putere, de parcă aș deține secretul supraviețuirii în cazul unei calamități 😊

INGREDIENTE:

 • 1 litru lapte de vacă integral grasimi, proaspat
 • cheag (cantitatea/litru  înscrisă pe etichetă) sau o linguriță de oțet alb 9°
 • 400 ml apă
 • 10 gr sare

USTENSILE:

 • 1 cratiță din inox
 • 1 termometru digital, pentru alimente
 • strecuratoare
 • sita, spumieră
 • tel

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregătiți-va toate ingredientele și ustensilele la indemana, timpul de execuție este foarte scurt.
 2. Laptele este neaparat necesar să fie proaspăt, nefiert. Eu l-am achiziționat de la dozatoarele de lapte. Cheagul se poate achiziționa de la orice farmacie veterinară. Eu am folosit un cheag de origine animală dar există și de origine vegetală, extras din mere, sau microbiotic. Indiferent ce tip doriti sa folositi trebuie să respectați doza/litru indicată pe etichetă. În cazul cheagului folosit de mine, se folosesc 2 ml la 1 litru de lapte. Acelasi efect il obtineti dacă inlocuiti cheagul cu 1 linguriță de otet alb de 9°.
 3. Puneti laptele intr-o cratiță din inox, foarte curată, spălată temeinic cu apă fără detergent.
 4. Incalziți laptele la foc mic pana ajungeti la temperatura de 35 grade. Măsurați temperatura cu un termometru digital sau încercați laptele cu degetul, acesta trebuie să aibă o temperatura apropiată de cea a corpului.
 5. Dați cratița deoparte si adăugați cheagul dupa indicatiile de pe eticheta, sau o lingurita cu otet. Amestecați usor.
 6. Acoperiți cratiță cu un prosop gros și puneti capac. Lăsați la temperatura camerei timp de maxim 2 ore. Trebuie să rezulte un preparat cu aspectul unei budinci.
 7. Între timp pregătiți o saramură fiartă din 400 ml apă și 10 gr de sare. Lăsați să se răcească complet.
 8. Când au trecut cele 2 ore înlăturați capacul și prosopul de bucătărie și, cu ajutorul unui cutit lung, tăiați budinca în pătrate de mărimea unor cutii de chibrituri.
 9. Turnati cu grija saramura peste budincă. Lăsați să acționeze 15 minute.
 10. La expirarea celor 15 minute, „rupeti” bucățile de budincă în bucăți mai mici cu ajutorul unui tel. Amestecați maxim 3-4 ori. 
 11. Cu o spumiera adunati perlutele de branza si asezati-le la scurs într-o strecuratoare sau sită cu ochiuri mari. Lăsați la scurs câteva ore (4-6) până obțineți consistența dorită. 
 12. Puteti servi brânza condimentată cu ulei de măsline și busuioc sau intr-o versiune dulce, cu miere de albine, toppig de fructe de pădure. Indiferent cum veti dori sa o consumați veți avea un produs sănătos, 100% natural, făcut cu mâinile voastre.

Be the first to comment

Lasă un răspuns