Pâine cu cartofi și brânză.

Cei care ma cunosc stiu că imi place sa fac pâine și ca incerc sa experimentez retete și făinuri diferite. În aceasta rețetă am folosit o făină albă  normală, 550 (cunoscută și ca BL 55 sau 00), miezul unui cartof fiert și brânză Gruyère. Foarte gustoasă acesta pâine, are un miez moale și elastic, un gust predominant de brânză, prin urmare poate fi consumată precum aperitiv.

INGREDIENTE:

 • 400 gr făină albă 550 (BL 55)
 • 120 ml apă
 • 1 linguriță de zahăr
 • 1/2 linguriță sare
 • 1 plic drojdie uscată
 • 1 cartof fiert in coajă, mărime medie
 • 4 linguri ulei de măsline de bună calitate
 • 200 gr brânză Gruyère sau Emmentaler, rasă
 • 1 lingură cu parmezan ras

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregătiți toate ingredientele. 
 2. Puneti la fiert catoful, cu tot cu coajă.
 3. Când este gata curatati-l de coajă și pasati-l cu ajutorul unei prese de cartofi.
 4. Dați branza pe răzătoarea cu ochiuri mari. 
 5. Incalziți apă la temperatura de 37°.
 6. Amestecați apă cu drojdia și zahărul. Lăsați câteva minute sa se activeze drojdia.
 7. Cerneți făina intr-un bol si faceți o groapă în mijloc. Presărați pe margine cartoful fiert și brânza rasă, iar în mijloc turnați apa cu drojdia și cele 4 linguri de ulei.
 8. Începeți să frământați temeinic, până ce încep toate ingredientele să se încorporeze. Presărați sarea și continuați frământarea până obțineți un aluat omogen, care nu se lipește de mâini. Dacă aveți un robot de bucătărie folosiți funcția de frământare, păstrând ordinea ingredientelor.
 9. Dați aluatului o formă de bilă, puneti-l intr-un bol uns si crestati aluatul în formă de cruce. Acoperiți bolul cu peliculă alimentară și lăsați la dospit 30 de minute.
 10. Transferați aluatul pe plansa de lucru și impartiti-l în 4 părți egale. Formați un dreptunghi, apoi impaturiti-l in 3. Puteti repeta operațiunea inca o dată. Scopul impaturirii este acela de a obține un miez care se desprinde în fâșii pentru că pâinea noastră, având multă brânză, va avea un miez compact și elastic. 
 11. Presărați deasupra parmezan ras si așezați pâinea intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Acoperiți cu folie alimentară să nu facă crustă și lăsați la dospit timp de o oră. Eu le-am lăsat la dospite în cuptorul stins, cu lumina aprinsă.
 12. La expirarea timpului de dospit coaceti pâinea la 180 grade, cuptor preîncalzit, timp de 30 de minute. Răsuciti tava la jumătatea timpului de coacere.
 13. Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet pe un grătar de bucătărie.

Be the first to comment

Lasă un răspuns