Risotto cu somon afumat.

 

Risotto cu somon este un preparat fin, demn de un banchet, un eveniment special sau un moment de răsfăț.

INGREDIENTE (2 portii):

 • 160 gr orez pentru risotto
 • 100 gr somon afumat
 • 30 gr de unt
 • 60 ml smântână de gătit
 • 4 fire de ceapă verde (sau o șalotă)
 • 50 ml vin alb sec
 • 1 litru supă vegetală (făcută dintr-un cub)
 • 4 linguri ulei măsline
 • o lingură cu vârf de brânză Philadelphia (natur sau cu somon)
 • sare și piper

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregătiți toate ingredientele.
 2. Faceti o supă dintr-un litru de apă și un cub vegetal, sau una dintr-un litru de apa si câteva legume: praz, morcov, țelină apio, ceapă, patrunjel, în cantități variabile. Păstrați supa la cald.
 3. Tocați fin părtile albe ale cepei verzi și somonul afumat în cubulețe mici.
 4. Puneti ceapa la călit în puțin ulei de măsline. Când s-a inmuiat adăugați bucățelele de somon și lăsați să se călească până devin albicioase.
 5.  Turnati vinul și lăsați să se evapore alcoolul. Adăugați smântâna de gătit și dati în câteva clocote, să se pătrundă de gust. Piperați, dar nu sărați, somonul este destul de sărat și riscati să stricați preparatul. Dati tigaia deoparte.
 6. Intr-o alta tigaie puneti la incins untul și un fir de ulei. Când s-au încins vărsati orezul și, amestecând continuu, lasati-l să se călească până devine translucid. Eu imi dau seama după sunet când este gata, se aud mici pocnituri ale boabei de orez, asemănătoare intr-un fel sunetului pe care îl face pop-cornul când expandează.
 7. Adăugați un polonic de supa caldă, iar din acest moment socotiți 20 de minute timpul de coacere al orezului.
 8. Pe măsură ce supa este absorbită de boabele de orez adăugați supa caldă, amestecând continuu.
 9. După ce s-au scurs 10 minute adaugati smântâna cu somonul la risotto și continuați coacerea. Gustati și asezonati dacă este cazul. 
 10. La final opriți focul și dați tigaia deoparte. Adăugați brânza Philadelphia și incorporati-o amestecând energic. Puteti inlocui branza Philadelphia cu 50 gr de branză semi-tare, care se dezintegreaza la căldură.
 11. La final risotto trebuie să fie gătit ușor al dente și al onda, adică să nu fie răsfiert, iar consistenta intregului preparat sa fie una moale, nu țeapănă; atunci cand loviți tigaia orezul să facă deasupra o mișcare similară unui val.
 12. Montati preparatul: așezați porția cuvenită în centrul fiecarei farfurii. Bateți cu palma pe fundul farfuriei și risotto se va așeza singur intr-un strat uniform. Decorați cu felii de somon afumat, ceapa verde tocata fin sau cateva frunzulite de rucola.

Be the first to comment

Lasă un răspuns