Prăjitură cu griș, stafide și portocală confiată.

Acestă prăjitură minunată se numește Migliaccio în italiană, si este un desert napoletan, dar cu origini în antichitate. Denumirea vine dela miglio, adică mei, deoarece in timpuri străvechi era preparat din făină de mei. Preparatul a suferit modificari, acum făina de mei este înlocuită cu griș de grâu, și este îmbogățit cu stafide, ciocolată și fructe confiate. Bucuria mea acest desert, imi aminteste de copilărie când desertul suprem era grișul cu lapte, ornat deasupra cu dulceata de visine, sau orezul cu lapte, pudrat generos cu scorțișoară măcinată. Au trecut câteva ore de când am preparat prăjitura și degajă in continuare un miros incredibil de portocală și vanilie, exact de ce aveam nevoie intr-o zi rece de toamnă.

INGREDIENTE:

 • 500 ml lapte
 • 500 ml apă
 • 200 gr griș de grâu
 • 350 gr brânză ricotta
 • 4 ouă
 • 250 gr zahăr
 • 40 gr unt
 • un praf de sare
 • coajă de lămâie sau portocală, în bucăți mari
 • 4 linguri pline de stafide aurii
 • 2 linguri pline cu coajă de portocală confiată
 • 1/2 pahar lichior de portocale

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregatiti-va toate ingredientele.
 2. Puneti stafidele la rehidratat în lichior de portocale sau în suc de portocale. Corect ar fi să folosiți un lichid fierbinte, dar se pot hidrata și daca le lăsati la inmuiat in lichidul rece mai multe ore, la temperatura camerei.
 3. Intr-o cratiță cu pereții înalți puneti la fiert apa, laptele, untul și o bucată de coajă se lămâie sau portocală, fără partea albă.
 4. Când începe să fiarbă, eliminati coaja de portocala si adăugați grișul în ploaie, amestecând continuu și energic să nu facă cocoloașe. Lăsați să fiarbă câteva minute. Stingeti focul și lăsați grișul să se răcească complet.
 5. Bateți cremă ouăle cu zahărul și zahărul vanilat.
 6. Adăugați brânză ricotta și praful de sare, incorporati bine.
 7. Pregatiți o forma de tort cu inel detasabil (24 cm diametru) ungeti bine pereții și așezați o hartie de copt pe fund.
 8. Incingeti cuptorul la 180 °.
 9. Puneti la scurs stafidele.
 10. Incorporati jumătate din compozitia cu ou și brânză în grișul fiert. Mixați bine. Compozitia este un pic vârtoasă și va cere un pic de efort. 
 11. Turnati și cealaltă jumătate și bateți cu mixerul până rezultă o compoziție netedă, pufoasă.
 12. Cu ajurorul unei spatule încorporati stafidele și portocala confiată.
 13. Turnati compoziția în formă, neteziti suprafața și dați la cuptor între 60 și 75 de minute.  
 14. Faceti proba cu scobitoarea. Prăjitura va face o crusta aramie deasupra, dacă vi se pare ca încă nu este coapta, pentru a evita să se ardă prea tare deasupra, asezati o hartie de copt peste forma si continuați coacerea.
 15. Când este gata scoateți și lăsati să se răcească pe un grătar de bucătărie.
 16. Pudrati cu zahăr pudră vanilat și lasati-o să se răcească complet inainte de servire. Este delicioasă, parfumată, usor lipicioasă de la zahăr, și cu siguranță are gustul copilăriei.😊

Be the first to comment

Lasă un răspuns