
Acest gratin il puteti consuma precum garnitură la un preparat cu carne sau ca fel principal pentru cină. In mod special este modul ideal de a găti cartofii noi, pentru ca nu sunt foarte gustosi si se pot fiebe cu tot cu coajă, prin urmare cand va fi sezonul cartofilor noi amintiti-va de acesta retetă.
INGREDIENTE:
- 600 gr cartofi
- 180 gr dovlecei zucchini
- 300 gr branză Philadelphia
- 3 fire ceapa verde
- 2 ouă
- 40 gr parmezan ras
- 30 gr unt, plus pentru uns
- sare si piper
USTENSILE:
- boluri
- formă ceramica pentru copt
- un bol cu apa si gheata
- hârtie de copt
- 2 oale de 2l fiecare
MOD DE PREPARARE:
- Puneti apă la fiert in doua oale de 2 l.
- Tocati subtire firele de ceapă vede, partea albă si 3/4 din codita.
- Incingeti untul intr-o tigaie apoi stufati ceapa, la foc mic, impreuna cu un praf de sare si 2-3 linguri de apa. Daca considerati necesar puneți un capac, ceapa trebuie stufată, nu prăjită. Cand este gata dați deoparte, lasati sa se răcorească.
- Curatati catofii de coajă, taiati-i felii de 4mm.
- Taiati felii rotunde dovleceii, fară sa-i curatati de coajă.
- Pregatiti un bol cu apă si gheată.
- Cand apa clocoteste adaugati 1/2 linguriță sare în fiecare oală. Într-o oală fierbeți cartofii timp de 10 minute din momentul in care dă din nou în clocot, iar in cealaltă opăriti dovleceii timp de cateva secunde, apoi scoateti-i cu o paletă si scufundati-i in vasul cu apa și gheață timp de 1minut. Scoateti-i pe un prosop de bucătărie.
- La expirarea celor 10 minute scoateți cartofii si lasati-i să se scurgă.
- Intr-un bol amestecați brânza Philadelphia, parmezanul, ouăle, ceapa stufată, sare si piper. Amestecati pana devine o compozitie omogenă.
- Ungeti vasul de copt cu unt, asezati o foaie de cop pe fund, apoi intindeți crema de branza intr-un stat uniform.
- Asezati deasupra feliile de cartofi, pe rânduri, alternând cu feliile de dovlecei.
- Presarati cativa fulgi de unt deasupra.
- Incingeti cuptorul la 180 grade, apoi coaceți timp de 25 de minute.
SFATURI:
- Daca veti folosi cartofi noi, alegati-i de aceeasi dimensiune, fierbeti-i cu tot cu coajă, apoi taiați-i in jumatati. Asezati-i in crema de brânza unul langa altul, nu-i suprapuneti. Compozitia cu branza va creste frumos in cuptor iar jumatatile de cartof se vor scufunda in branza pufoasă.
- Preparatul este delicat, delicios și poate fi preparat si fără dovlecei.
Be the first to comment