
Toata saptamana am avut febra si m-am simtit atat de rau incat imi doream sa fiu din nou copil la mama, sa-mi faca supa de gaina cu galuste si compot de visine. Oricat de varstnici am fi, cand suntem vulnerabili ne dorim langa noi persoane care ne alina durerea si ne creaza o stare de confort. Si asa, cu dorul de mama, pofta de supa si compot mi-a trecut, dar mi-au venit in minte alte preparate ale ei pe care nu le-am mai gustat de foarte multa vreme, printre ele musacaua de cartofi. Reteta mamei este departe de a fi reteta originala, musacaua (moussakas – in greaca sau musakka – in turca ) este un preparat grecesc, balcanic si oriental, care contine vinete, cartofi si carne tocata, asezate in straturi, deasupra cu o crusta de sos alb gratinat.
INGREDIENTE (6 portii):
- 800-1000 gr carne de vitel tocata
- 8 cartofi mari
- 2-3 catei de usturoi
- 1 ceapa mare
- 1 legatura de marar sau patrunjel verde
- 250 ml pulpa de rosii
- 1 lingura de pasta de tomate
- 3 oua mari
- 120 ml smantana de gatit
- sare si piper
- cimbru uscat
- ulei pentru prajit
MOD DE PREPARARE:
- Tocati marunt ceapa si usturoiul, puneti la calit intr-o cratita cu 2-3 linguri de ulei.
- Cand ceapa s-a patruns, puneti carnea tocata si lasati-o la foc mare, amestecand des cu lingura, pana isi schimba culoarea.
- Adaugati sosul de rosii si pasta de tomate, amestecati bine.
- Condimentati cu sare si piper, adaugati o ceasca de apa, reduceti focul. Continuati coacerea pentru 30 de minute.
- Intre timp preparati cartofii: spalati-i si curatati-i de coaja, taiati-i felii rotunde de 3-4 mm grosime. Stergeti-i bine de apa cu hartie absorbanta de bucatarie.
- Incingeti ulei intr-o tigaie si prajiti cartofii, nu foarte tare, cat sa se inmoie si sa capete un pic de culoare.
- Scoateti-i pe un platou, presarati un praf fin de sare.
- Adaugati cimbru si marar tocat la carne (sau patrunjel), mai lasati pe foc cateva momente apoi stingeti si dati deoparte. Lasati sa se racesca.
- Ungeti un vas ceramic cu unt sau ulei.
- Cand carnea s-a racit adaugati un ou crud in compozitie, omogenizati bine.
- Montati preparatul: puneti pe fundul vasului un rand de cartofi, suprapuneti usor feliile; asezati jumatate din cantitatea de carne, neteziti bine. Repetati operatiunea inca o data. Musacaua trebuie sa aiba 3 straturi de catofi si 2 straturi de carne.
- Bateti bine 2 oua cu smantana si turnati deasupra. Presarati piper proaspat rasnit.
- Incingeti cuptorul la 180 grade, coaceti preparatul 40-45 de minute. Este gata cand cutitul trece cu usurinta printre toate straturile.
- Musacaua este buna atat calda cat si rece.
Be the first to comment