Tochitură de porc.

 

Frigul mă îndeamnă să consum mâncăruri grase pe care în mod obisnuit le cam ocolesc. Imi place mult tochitura de porc, îmi aminteste de „pomana porcului”, de Craciun, de borcane de 10 litri (mama făcea conserve in cantitați industriale) pline cu gogoșari murați, cu gust dulce acrisor si pulpa crocantă, de mirosul creguțelor de vișin pe care mama le baga in borcanele de muraturi, de vișinată băută din pahare desperecheate….alte timpuri, altă viață!

INGREDIENTE (4 porții):

 • 500 gr spată de porc
 • 2 felii de ceafă fără os
 • 2 felii de piept de porc
 • 1 bucată de cârnat de casă
 • 2 linguri cu untură de porc
 • 6 catei de usturoi
 • 2 căni cu apă
 • sare si piper
 • 70 ml țuică de strunguri  (sau o țuică mai puțin fructată)

In plus:

 • câte un ou de fiecare persoană
 • 2 linguri de brânză de burduf de persoană
 • mămăligă dintr-un litru de apă si 250-300 gr mălai grișat.

MOD DE PREPARARE:

 1. Spalati carnea, zvantati-o bine de apă.
 2. Tăiati cârnatul in felii groase, carnea in cuburi, pieptul si ceafa in bucati de aceeasi mărime. 
 3. In cratița de tuci (sau un ceaun) puneti la incins untura.
 4. Prăjiti intai carnea grasă: pieptul si ceafa. Lasati pe foc pănă se prăjesc pe toate părtile și vedeti ca incepe sa se topescă grasimea din pieptul de porc. 
 5. Adaugati bucatelele de spată si cârnat. Căliti impreună până isi schimbă culoarea. Dati un praf de sare si piper, si varsati 1 cană cu apă. Puneti capacul si reduceti focul. Lasati pe foc 30 de minute, din cand in cand mai amestecati in carne. 
 6. Intre timp preparati o mămăligă după reteta voastră, eu folosesc 250 gr mălai grișat la 1 litru de apă, 1 lingurită de sare. Dau in clocot apa cu sarea, adaug mălaiul in ploaie, amestec bine, apoi o fierb timp de 45 de minute, amestecand des. Aproape de final adaug 30 gr de unt si-l incorporez cu telul. Dacă doriti o mămăligă mai vârtoasă puteti pune 300 gr de mălai sau folositi o făină de mălai integrală, dacă aveti de unde sa vă procurați.
 7. După ce s-au scus cele 30 de minute controlati carnea, completați cu apa daca a scazut prea mult si vi se pare ca nu este incă gata. Adaugati usturoiul presat. Dacă ati folosit un cârnat de casă cu boia preparatul va căpăta culoare si nu are nevoie de alt condiment, daca nu, puteti condimenta cu o lingurită de paprica dulce.
 8. Mai tineti pe foc incă 10-15 minute. Aproape de final indepartati capacul si turnati țuica. Posibil sa ia foc (sa flambeze), nu va speriati, se va potoli dupa ce arde tot alcoolul. Țuica are rolul de frăgezire si dă un gust specific preparatului, nu vă sfiiți sa o folositi. Alcoolul arde si se evaporă,  pot mânca si copiii. Nu va recomand sa folosti o pălincă sau o țuică prea fructată, carnea va imprumuta acel gust. Lasati sa mai dea in 2-3 clocote apoi inchideti focul si dați deoparte. Carnea se topește in gură, țuica a frăgezit carnea și a taiat mirosul de untură.
 9. Montati preparatul: pe farfurii calde puneti mămăligă, bucațele din fiecare tip de carne, un ou ochi cu gălbenușul moale și brânză de burduf. 
 10. Serviți preparatul fiebinte. Beți ce doriți, dar eu zic că-i bun un pahar de moare sifonată. 😊

Be the first to comment

Lasă un răspuns