Katmer poğaça (Cornuri turcești).

Pogăcelele turcesti sunt crocante pe dinafara, cu aspectul unui croissant, iar interiorul este moale precum o briosa. Umplutura poate fi atat dulce cât si sărată, eu le-am umplut cu brânză de burduf pentru că aveam prea multă si trebuia consumată. Practic este un aluat dospit, impartit in foi suprapuse si unse cu unt, intinse iarăși intr-o singură foaie.

INGREDIENTE (16 porții):

 • 500 gr faină BL55 (ideal ar fi o făină cu o nulă, dar obțineți un bun rezultat si cu BL 55 care este o faina cu două nule)
 • 250 ml lapte gras
 • 10 gr zahar
 • 100 ml ulei de floare
 • 8 gr de drojdie proaspătă de bere
 • 1 albuș
 • 10 gr sare
 • 100 gr unt foarte moale
 • 150 gr cremă de brânză, pentru umplutură
 • 1 galbenuș, pentru uns

MOD DE PREPARARE:

 1. Pregatiti toate ingredientele.
 2. Activati drojdia: amestecati drojdia, zaharul, uleiul, în lapte incalzit la 37 de grade. Lasati intr-un loc cald. Cand face bule adaugati-o peste faina, impreuna cu albusul, si incepeti sa framantati aluat. Cand incepe sa se adune aluatul puneti sarea si continuati sa framantati pana obtineti un aluat omogen și foarte elastic.
 3. Ungeti un vas cu ulei, asezati bila de aluat; acoperiti cu folie alimentară si lasati intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.
 4. Impartiti aluatul in 8 parti egale. Dati-le forma de bilă. Asezati o folie alimentară deasupra, lasati in repaus 15 minute.
 5. Intindeti fiecare bila de aluat pana la 25 cm diametru si 1,5 mm grosime. Nu adaugati faină pe plansa de lucru. Eu am folosit o plansa de silicon, m-a ajutat mult pentru ca aluatul se desprinde cu ușurință de silicon. Ungeti toată suprafata cu unt moale, doar pe partea de deasupra. Pe măsura ce intindeti foile asezati-le una peste cealalta, ca un turnuleț. Ultima foaie nu se unge cu unt.
 6. Prindeti turnul de foi de aluat cu mana si intoarceti-l cu partea de deasupra dedesupt.
 7. Cu ajutorul unui sucitor lung incepeti sa intindeti turnul de aluat intr-o singura foaie cu un diametru cat mai mare: 40-50 cm. Intoarceti foaia si intindeti bine, din centru spre margine. Eu am reusit sa intind foaia pana la 50 de cm, ar fi mers un pic mai mult, dar nu mai aveam spatiu pe masa de lucru.
 8. Impartiti aluatul in 12 sau 16 parti egale. Va recomand sa-l impartiti in 12, cornurile vor fi un pic mai mari. Eu m-am incurcat in semne si am taiat in 16, dar mi s-au parut prea micute portiile.
 9. Luati un triunghi de aluat, puneti o linguriță plină cu crema de branza pe margine, rulati si formati cornul.
 10. Asezati cornurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu distanta unul de celalalt.
 11. Acoperiti tava cu folie alimentară, lasati la dospit intr-un loc cald  timp de 2 ore.
 12. Ungeti pogăcelele cu galbenuș amestecat cu 1 lingura de lapte.
 13. Incingeti cuptorul la 200 grade, static; ajuns la temperatura dorita coaceti timp de 18-20 de minute.
 14. Cand sunt gata scoateti-le si lăsați să se răcească pe un grătar de bucătărie. Se pot consuma ca aperitiv. Daca va raman pentru a doua zi incalziti-le cateva minute in cuptor, vor fi la fel de bune ca in prima zi. Sunt delicioase, crocante la exterior, moi la interior, cu gust pregnant de unt. Tot secretul stă in cât de subtiri puteti trage foile de aluat!

Be the first to comment

Lasă un răspuns