Roșii decojite, conservate.

Mi-am produs propriile roșii prunișoare in incinta fermei Colina Farms, o fermă organică. Roșiile se pretează pentru sosuri, sunt un soi cu puține semințe, au pulpa cărnosă si un gust dulceag, ideal de conservat intregi, decojite.

INGREDIENTE:

 • roșii alungite

USTENSILE:

 • borcane de diferite capacitati
 • cratite si stergare pentru sterilizare

MOD DE PREPARARE:

 1. Spălați bine roșiile, alegeti exemplarele sănătoase, fără lovituri sau pete.
 2. Indeparați coditele. Crestati capatul in formă de cruce, nu foarte adanc.
 3. Sterilizati borcanele si capacele după metoda pe care ati testat-o și stiti că functionează cel mai bine. Eu le-am spălat in mașina de spălat vase la temperatura cea mai inaltă, apoi le-am umplut cu apă si le-am fiert 30 de minute, intr-o cratiță cu apă. Am asezat pe fundul cratiei un stergar gros și am infasurat stergare in jurul fiecarui borcan. 
 4. Intr-o oală incapatoare puneti apa la fiert. Când dă in clocot scufundati rosiile (câte încap), lasati-le 2-3 minute. Scoateti-le cu o paleta si lasati-le sa se răcorească.
 5. Decojiti-le cu grijă. Se curăță foarte ușor. 
 6. Asezati-le in borcanele sterilizate, apasati cu furculița sa va intre cat mai multe, dar fara sa le zdrobiți. Important este sa lasati un spatiu de un deget intre continut si capac, sa se poata forma un vid la sterilizare.
 7. Puneti capacul, strangeti bine. Daca va place puteti pune cateva frunze de busuioc pe fundul fiecarui borcan, inainte de a aseza rosiile. Eu mi le-am pregatit, apoi am uitat de ele.
 8. Pregatiti sterilizarea: înfasurati fiecare borcan in prosoape sau ziare vechi, asezati un stergar gros pe fundul cratitei. Aranjati borcanele, lasand un pic de spatiu intre ele, turnati apa rece cat sa le depasesca de jumatate.
 9. Puneti la fiert, la foc moderat. Fierbeti conservele timp de 45 de minute din momentul in care dă apa in clocot. Lasati sa se racescă in apa in care au fiert.
 10. Stergeti fiecare conservă, etichetati-o si puneti-o la loc răcoros in cămară. Controlati fiecare capac sa vedeti daca s-a sigilat: apasati puternic cu degetul pe mijloc, capacul nu trebuie sa scoată niciun sunet. In caz contrar, repuneti la fiert borcanele afectate.

Mod de preparare a sosului:

Incalziti 2-3 linguri de ulei de măsline. Căliti un cătel de usturoi intreg si cateva frunze de busuioc rupte cu mana. Cand uleiul incepe sa sfaraie turnati rosiile decojite, zdrobiti-le cu varful unei spatule. Dati un praf de sare, puneti un capac si lasati sa fiarbă inăbușit pana se trasformă intr-un sos gros. Gustati, asezonati. Daca vi se pare prea acru adaugati un praf de zahăr si mai lasati sa dea in cateva clocote. Este un sos de bază pentru orice mâncare de legume sau carne precum si pentru paste sau pizza.

Be the first to comment

Lasă un răspuns