Marmeladă de ceapă roșie (garnitură pentru brânzeturi, foie gras, rasol de cărnuri, vânat).

Am primit 4 funii cu ceapă roșie de la un amic care-mi cunoaste pasiunea pentru gastronomie. Este o ceapă care provine din localitatea Tropea, Calabria – Italia si este D.O.P (Denumire de Origine Protejată).  Același soi se gaseste si la noi pe toate gardurile (din păcate noi nu stim să trasformăm un produs in marcă si sa o promovăm) si se pretează foarte bine pentru o marmeladă care poate fi consumată cu brânzeturi, foie gras, rasol de vită sau pui, vânat.

INGREDIENTE:

 • 1 kg de ceapa rosie, cantitatea netă
 • 200 gr zahar brun
 • 100 gr zahar alb
 • 2 cuișoare
 • 2 foi de dafin
 • 180 ml vin alb sec
 • 30 ml otet de mere
 • 15 gr sare

In plus:

 • 2 bucati de ghimbir de cate 5-6 cm
 • 50 ml otet balsamic

MOD DE PREPARARE:

 1. Curățati ceapa, feliati-o subtire. Eu posed o răzatoare mandolină, am taiat ceapa cu ajutorul ei, in lipsă puteti folosi lama pentru feliat a unui robot sau o tocați din cuțit. Procedați cum sunteti obisnuiti și cum vă este mai comod.
 2. Asezati ceapa intr-un bol incapator impreună cu zaharul, sarea,vinul, otetul de mere, cuisoarele si foile de dafin. Amestecati ușor, sa se distribuie condimentul in mod uniform. Acoperiti bolul cu folie alimentară și lasați intr-un loc răcoros timp de 4-6 ore.
 3. La expirarea timpului veți observa că ceapa a lasat mult lichid. Transferați intr-o cratită, mai degrabă intinsă decat înaltă, pe care o puneti la fiert la foc moderat. Adaugați una dintre cele 2 bucati de ghimbir, amestecati des. 
 4. Condimentați marmelada cu otetul balsamic și cea de-a doua bucata de ghimbir, rasă pe o razatoare fină. Gustați din cand in cand, dacă gustul nu vă mulțumește nu va sfiiți să adaugati ce simtiti că lipsește. De exemplu, eu o prefer un pic mai picantă, am tot adaugat ghimbir ras.
 5. Fierbeti pana sosul capata o consistenta lipicioasă, amestecand continuu. Timpul de fierbere nu depășește 60 de minute, dar depinde mult de cat suc lasă leguma.
 6. In acest interval sterilizati cateva borcane de mici dimensiuni: spălati-le cu apă fierbinte si detergent, clătiti-le indelung și zvantati-le in cuptorul incalzit la 150 grade apoi stins. Dacă sunt borcane cu garnitura de cauciuc, cum sunt cele din fotografie, indepartati garnitura de cauciuc inainte sa le bagati in cuptor.
 7. Cand marmelada este gata, dati deoparte. Indepartati foile de dafin, cuișoarele si bucata intreagă de ghimbir. Fierbinte puneti-o în borcane, inchideti bine capacul. 
 8. Pentru o siguranta suplimentară eu am fiert borcanele in baie de abur, 30 de minute dupa ce apa a dat in clocot. 
 9. Marmelada este bună de consum imediat, dar vă recomand sa o mai lasati 7-10 zile să se maturizeze aromele. Nu faceti mai mult de 1 kg, conservati in borcănele mici, acesta nu este un desert, ci un sos de acompaniament. Pastrati recipentul început in frigider.

Be the first to comment

Lasă un răspuns