Gogonele murate.

Aceasta este o retetă de murătură crocantă, foarte gustoasă, zeama se poate bea precum moarea de varză. Este usor si distractiv de preparat, nu necesită respectarea unor cantități, cu excepția celor pentru saramură.

INGREDIENTE:

  • gogonele asortate: mici, mari, foarte verzi, usor gălbui
  • 1 varză roșie, mică
  • 2 morcovi/borcan de 3-5 litri
  • 1 ardei iute/borcan
  • 1 conopidă mică
  • 1 telină cu tot cu frunze
  • hrean
  • boabe de mustar
  • boabe de piper
  • 2-3 căpățâni de usturoi
  • uscături pentru murături

Pentru saramură (se multiplică cu câți litri doriți să faceți; eu fac o oală de 10 litri, dar imi ramane de fiecare dată, deci 10 litri apă și 300 gr sare neiodată):

  • 1 litru de apă
  • 30 gr sare de neiodată

MOD DE PREPARARE:

  • Spălati temeinic legumele și borcanele.
  • Curătati hreanul, tăiati-l felii. Pregătiti ardeii iuti, condimentele și uscătura.
  • Curățați morcovii, taiati felii de grosimea unui deget varza rosie, cu tot cu cotor, desfaceti conopida in buchetele. Desprideți căteii de usturoi din căpățână. Nu-i cojiti, nu este necesar.
  • Curatati telina, spălați bine frunzele la bază.  Tăiați felii de 1 cm grosime, cu tot cu frunze.
  • Asezati uscatura pe fundul borcanului și incepeti sa puneți legumele in borcane, alternandu-le. Umpleți toate spațiile goale cu hrean, catei de usturoi, buchetele de conopidă. Fiecare borcan (de 5 litri) trebuie sa contină: 2 morcovi, 1 felie de varză roșie, 1 felie de telină cu frunze, 1 ardei iute, 5-6 catei de usturoi, cateva felii de hrean.  Gogonele si conopidă, cate încap. 
  • După ce ati umplut borcanele, asezati in gura borcanului cate o umbreluță de marar uscat, o frunza de telină, o felie de hrean, 1 linguriță rasă cu boabe de mustar si una rasă cu boabe de piper. Eu asez fluturi din plastic care nu permit sa se ridice legumele la suprafață cand torn saramura. Se gasesc sub diferite forme, în toate supermarketurile, la rafturile cu borcane.
  • Preparati saramura: la fiecare litru de apă puneti 30 gr de sare neiodată. Deci daca veti dori 7 litri de saramura puneti 7 litri de apă și 210 gr de sare, sau 10 litri apă si 300 gr sare. Puneti pe foc si lasati sa dea in cateva clocote.
  • Asezati borcanele pe o suprafată metalică (eu le pun intr-o cratită, ca o măsură de siguranță, să nu crape sticla in contact cu lichidul fierbinte). 
  • Turnati saramura fierbinte peste murături, lasati sa se ridice toate bubele de aer, apoi puneti capacul și strangeți bine.
  • Infasurati borcanele in prosoape și paturi groase, lasati-le sa stea așa, la cald, toată noaptea.
  • A doua zi, cand borcanele s-au răcit complet, trasferati-le în cămară. Veți observa că lichidul s-a colorat deja în roz, pe măsură ce se murează va fi tot mai frumos și limpede.
  • Dacă le preparați la sfarsitul lunii septembrie-începutul lui octombrie, până in decembrie sunt bune pentru consum. Murătura este excelentă, nu necesita oțet deloc. Cele verzi sunt crocante, cele gălbui sunt mai moi, toate parfumate de la fruzele de țelină și usturoi, lejer picante de ardeiul iute. Poate fi consumată cu fripturi grase de porc, cârnați, mâncaruri scăzute de fasole sau cartofi.

Bucurați-vă de toamnă!

Be the first to comment

Lasă un răspuns