Aluat cu miere pentru prăjiturelele cu foi.

Acestă retetă este in familia mea de peste 30 de ani si mi-ar plăcea sa stiu că este dată mai departe. Prajiturelele cu foi au fost prezente la toate aniversările de familie, nunți, botezuri, petreceri de Crăciun, zile de nastere sau onomastice. Sunt atat de fragede că se topesc in gură. Umplutura pe care o făcea mama era o cremă de friscă si nucă macinată si un strat de gem. Eu am schimbat in timp, am facut umpluturi sofisticate, moderne. Cu toate acestea tot prăjiturelele mamei au ramas cele mai bune.

Aluatul este foarte ușor de realizat, dar are si cateva elemente care necesita un pic de atentie si indemanare, va voi îndruma cu cateva sfaturi utile.

INGREDIENTE:

  • 50 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 1 ou
  • 2 linguri cu miere poliflora
  • 2 linguri cu lapte
  • 1 lingură rasă de bicarbonat
  • 1 linguriță mică cu oțet
  • un praf de sare
  • faină căt cuprinde (ca idee, cam 2 căni de făina)

pentru umplutura:

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregatiti 2 vase pentru baie de abur. Puneti apa intr-o cratiță, asezati un bol sau o cratita mai mică peste. Faceti o probă, apa nu trebuie sa atingă fundul vasului de deasupra.
  2. In cratita mica/bol puneti oul, zaharul, mierea, laptele si sarea.
  3. Asteptati sa inceapa sa fiarbă apa apoi asezati bolul cu ingredientele. Cu un tel amestecati pana se topesc toate.
  4. Adaugati o lingura rasa de bicarbonat si o lingurita mică (precum cea de espresso) cu oțet. Se va forma imediat o spumă. Continuati sa frecati cu telul pana se va trasforma totul intr-o cremă spumoasă. Atentie, dureaza cateva secunde, nu lasati preparatul nesupravegeat.
  5. Imediat cum s-a format crema incepeti sa adaugati faina cernută, pentru inceput doar o cană. Amestecati, controlati consistenta. Adaugati treptat cate o cescută de făină, pana devine un aluat pufos.
  6. Inchideti focul, dati deoparte vasul, scoateti aluatul pe o plansa de lucru presarată cu făină. Frămâtați usor cu mâna, aluatul trebuie sa rămână moale, dar să se desprindă cu ușurință de blat.
  7. Împărțiți in 4 parti egale. Dati forma de bila si infasurati fiecare bucata in folie alimentară. Aluatul cu miere se intareste foarte repede, de aceea un truc ca sa se păstreze moale este sa-l asezati inapoi pe cratita cu apa caldă de la bain-marie (nu fierbeți din nou!). Caldura reziduală ca păstra aluatul moale până când il veti intinde.
  8. Presarati abundent faina pe plansa de lucru si intindeti foaie subțire, la dimensiunile unei tăvi de cuptor.
  9. Intoarceti o tava cu fundul in sus, asezati hartie de copt.
  10. Rulati foaia pe sucitor si asezati-o pe tavă. Corectati forma cu varful degetelor, aluatul permite sa-l mai lucrati. Dacă crapă pe alocuri lipiti presand cu degetele. Nu taiati marginea ce se revarsa de pe formă. Nu vă speriați de bucata mică de aluat, in mod surprinzător se intinde mult. Aici trebuie sa stapaniti un pic de tehnică, sa presati in mod egal pe sucitor si sa intoarceti des aluatul.
  11. Incalziti cuptorul la 160 grade.
  12. Introduceti tava si nu părăsiți cuptorul. Foaia se coace in cateva momente. Cand devine usor aurie este gata. Daca pe parcurs vi se pare ca se coace mai mult intr-o parte, intoarceti tava.
  13. Cand s-a copt scoateti si lăsați sa alunece pe o suprafață tare, un tocator din silicon sau un blat din lemn peste care ati asternut o bucata de hartie de copt. La inceput este foarte moale si pufoasă, apoi se va întări.
  14. Procedati la fel cu restul bucatilor de aluat.
  15. Pe măsură ce se raceste foaia asigurati-va ca se desprinde de hartia de copt.
  16. Asa cum sunt se pot conserva, infasurate in hartie alba, asezate intr-un loc uscat, pana la 2 saptamani. Le puteti face cand aveti vreme, apoi le umpleti cu o seara inainte de eveniment.

Sugestie pentru umplutură:

Mama mea are o retetă infailibilă de cremă de friscă cu nucă:

500 ml smantana pentru friscă (de origine animală, nu vegetală)

2 linguri de zahar

cateva linguri de nucă prajita si macinata cu masina de macinat oleaginoase (niciodata sa nu macinati nuca prin masina de tocat, se va trasforma intr-o pastă uleiosă)

gem mai acrisor (prune, caise, măceșe)

Bateti smântâna pentru friscă impreună cu zaharul. Cand s-a format frișca adaugati pe rand cate o lingură de nucă, pana veti obtine o cremă tartinabilă.

Ungeti foile in strat subtire, 2 cu crema de friscă si nucă, 1 cu gem.

Suprapuneti foile, asezati o tava deasupra sa preseze lejer prăjitura. Pastrati intr-o camera răcoroasă (cămară). Cand serviti presarati printr-o strecuratoare zahar pudră si un praf de cacao sa capete un aspect marmorizat, taiati benzi de 4 cm pe latime, apoi un pic in romb. Tăiați doar portiile care se consuma imediat.

Reteta nu este deloc complicată, doar explicată in amănunt 😀

Be the first to comment

Lasă un răspuns