Risotto cu dovleac.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 360 gr orez pentru risotti (tipul Carnaroli, Arborio, etc)
  • 1 ceapă
  • 600 gr dovleac (cantitate brută)
  • 1,5 l supă vegetală (2 litri apă, 1 ceapă, 1 morcov, o tijă telină apio, partea alba dintr-un praz, cateva fire patrunjel verde, 1 cartof; în lipsă, dintr-un cub bio)
  • 2 linguri ulei masline
  • 120 ml vin alb sec
  • 20 gr unt

pentru faza finală:

  • 30 gr unt
  • 6 linguri parmezan ras

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati dovleacul de coajă, taiati-l in cubulete de marimea unui zar. Daca va place, aveti chef si timp, păstrați cateva felii pe care le puneti la copt in cuptor. Cand s-au patruns si s-au caramelizat usor, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se răcorească.
  2. Taiati ceapa cubulete, caliti-o in 2 linguri de ulei si una de unt. Important este sa caliti bine ceapa fara sa o ardeti, un gust dezagreabil la risotto este tocmai gustul de ceapa crudă.
  3. Adaugati cubuletele de dovleac si caliti 2-3 minute la foc moale. Dati un praf de sare. Puneti un polonic de supă caldă si lasati sa se inăbușească timp de 20 de minute.
  4. Intr-o altă tigaie prajiti sec orezul: încalziti tigaia, asezati orezul si lasati-l sa se prajească, fara sa adaugati grasime (de aceea se numeste „prajire la sec”). Amestecati des. Este gata cand devine albicios și se aud mici pocnituri ale boabei de orez. Ca idee, durează cateva momente, daca nu sunteti siguri, atingeti orezul, daca boabele sunt fierbinți înseamnă ca este gata pentru a fi gătit.
  5. Stingeti cu vinul alb, lasati sa se evapore alcoolul, apoi incorporati dovleacul si ceapa înăbușite. Adaugati 1-2 polonice cu supă caldă. Din acest moment risotto v-a avea nevoie de 15 minute, timpul de coacere. Pe parcursul celor 15 minute amestecati continuu si incorporati cate un polonic de supă pe masura ce este absorbit de catre orez. Gustati si sarati daca considerati necesar, dar nu prea mult, preparatul va contine si parmezan.
  6. Cand este gata, trageti tigaia deoparte, adaugati 30 gr de unt si 6 linguri de parmezan ras, amestecați cu spatula pana se topesc si creaza cremozitatea specifică.
  7. Serviti risotto fierbinte, cu parmezan ras presarat deasupra si felii din dovleacul copt.

Be the first to comment

Lasă un răspuns