Cozonac fără framântare cu drojdie uscată

Doriți să preparați un delicios cozonac fără framântare cu drojdie uscată? Este posibil și mai simplu decât vă imaginați! Acest cozonac pufos și aromat poate fi realizat cu puține eforturi și cu ingrediente la îndemâna oricui. Urmați cu atenție acest ghid pas cu pas și veți avea parte de un cozonac perfect, care va cuceri cu siguranță papilele gustative ale familiei și prietenilor voștri.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti cozonacul fără framântare cu drojdie uscată, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 500 g de făină de grâu
 • 7 g de drojdie uscată
 • 300 ml de lapte călduț
 • 100 g de zahăr
 • 100 g de unt topit
 • 2 ouă mari
 • 1 linguriță de esență de vanilie
 • 1 linguriță de sare
 • Coaja rasă a unei portocale
 • Coaja rasă a unui lămâie
 • 100 g de stafide sau nuci, opțional

Instrucțiuni de preparare

Pentru a obține cozonacul perfect fără framântare cu drojdie uscată, urmați aceste pași:

1. rehidratați drojdia

Într-un bol mic, dizolvați drojdia uscată în laptele călduț și adăugați o linguriță de zahăr. Lăsați amestecul deoparte timp de aproximativ 10-15 minute, până când începe să se formeze spumă la suprafață. Acest lucru indică faptul că drojdia este activă și pregătită pentru a fi utilizată.

2. amestecați ingredientele uscate

Într-un bol mare, amestecați făina, zahărul, sarea, coaja de portocală și coaja de lămâie. Faceți o adâncitură în mijlocul amestecului și adăugați ouăle bătute ușor, untul topit și esența de vanilie. Turnați și amestecul de drojdie rehidratată peste ingredientele uscate.

3. framântare minimă

Folosind o lingură de lemn sau o spatulă, amestecați ingredientele până când obțineți un aluat omogen. Nu este nevoie să framântați intens, deoarece acest cozonac nu necesită această etapă obișnuită.

4. adăugați stafide sau nuci (opțional)

Dacă doriți să adăugați stafide sau nuci pentru un plus de gust și textură, acum este momentul. Încorporați-le în aluatul de cozonac.

5. pregătiți aluatul pentru dospit

Așezați aluatul într-un bol uns cu ulei sau presărat cu făină. Acoperiți-l cu folie de plastic sau cu un prosop curat și lăsați-l să dospească într-un loc cald timp de aproximativ 1-2 ore, până când acesta își dublează volumul.

6. modelați cozonacul

Pregătiți o tavă de cozonac unsă și tapetată cu hârtie de copt. Scoateți aluatul dospit din bol și așezați-l în tavă. Modelați-l în forma dorită de cozonac.

7. coacere

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Băgați tava cu cozonac în cuptorul încălzit și coaceți-l timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când devine frumos auriu și emite un miros minunat de copt.

8. răcire și servire

Ștergeți cozonacul cu puțin unt topit imediat după ce îl scoateți din cuptor pentru un aspect lucios. Lăsați-l să se răcească în tavă timp de câteva minute, apoi transferați-l pe un grătar pentru a se răci complet. După ce s-a răcit, tăiați-l în felii generoase și serviți-l cu poftă!

Încheiere

Cozonacul fără framântare cu drojdie uscată este o adevărată delicatesă pe care o puteți prepara cu ușurință în confortul casei voastre. Cu această rețetă simplă și delicioasă, veți impresiona cu siguranță toți cei dragi. Savurați acest cozonac minunat la micul dejun sau în orice moment al zilei!

Întrebări frecvente

1. pot înlocui drojdia uscată cu drojdie proaspătă?

Da, puteți înlocui drojdia uscată cu drojdie proaspătă în această rețetă. Folosiți aceeași cantitate de drojdie proaspătă și procedați la fel pentru rehidratare.

2. pot adăuga alte arome în cozonac?

Absolut! Puteți adăuga arome precum esență de migdale, esență de portocală sau cacao în aluat pentru a crea variante aromate ale cozonacului.

3. cum să păstrăm cozonacul proaspăt?

Pentru a păstra cozonacul proaspăt, înfășurați-l într-un film alimentar sau puneți-l într-un recipient ermetic. Acesta poate fi păstrat la temperatura camerei timp de 2-3 zile sau în frigider pentru o durată mai lungă.

4. pot să fac cozonacul fără stafide sau nuci?

Da, desigur! Cozonacul poate fi preparat fără stafide sau nuci, dacă preferați o versiune mai simplă și mai puțin încărcată.


Vezi și:

Photo of author

Romulus

Lasă un comentariu