Paste gratinate cu crema de branza Philadelphia, dovlecei si seminte de pin.

102

Dupa gustul meu, cele mai bune paste sunt cele gratinate, adica cele facute la cuptor. Sunt atat de bune incat plac si celor mai mofturosi copii…sau, nu?! Oricum vi le recomand cu caldura ca fel principal sau fel unic.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 300 gr paste scurte
  • 3 dovleceii de marime medie
  • 200 gr branza Philadelphia
  • 40 gr branza rasa pecorino romano (in lipsa, un cas maturat de oaie)
  • 3 fire de ceapa verde
  • 1 mana de busuioc proaspat
  • 3 linguri pline cu seminte de pin
  • ulei de masline
  • sare si piper
  • unt pentru uns forma plus cativa fulgi

 

USTENSILE:

  • Tigaie antiaderenta
  • Forma ceramica sau din sticla Jena
  • Robot de bucatarie sau blender
  • Bol incapator

MOD DE PREPARARE:

  1. Dovleceii spalati se toaca rondele, la fel si ceapa cu tot cu coditele verzi. Se pun la calit in tigaia antiaderenta in 4 linguri de ulei. Se caleste intai ceapa verde, iar dupa ce s-a inmuiat, dovleceii. Se sareaza si daca este necesar puteti pune un stop de apa. Sunt gata cand s-au patruns. Se da tigaia deoparte si se lasa sa se racoresca compozitia.
  2. Busuiocul se curata de pe tije, se spala, se zvanta intr-un servet de bucatarie.
  3. Se pun in robotul de bucatarie: compozitia cu dovlecei, busuiocul, jumatate din cantitatea de branza pecorino rasa, si se toaca cu impulsuri scurte pana compozitia devine crema.
  4. Se adauga si branza Philadelphia si se amesteca cu impulsuri scurte. Trebuie sa rezulte o crema catifelata de culoarea fisticului.
  5. Gustati si asezonati dupa gust cu sare si piper negru.
  6. Se pune un vas cu apa la fiert. Cand apa da in clocot se pun 2 lingurite de sare, apoi se fierb pastele dupa instructiunile de pe pachet. Cand sunt gata se scurg bine de apa si se amesteca intr-un bol incapator, usor fara sa zdrobiti pastele, cu compozitia de branza.
  7. Se unge forma ceramica cu unt, se toarna compozitia, se niveleza cu o lingura. Se presara deasupra semintele de pin, restul de pecorino si cativa fulgi de unt.
  8. Se da la cuptor (preincalzit) 180 grade, 30-35 de minute.

 

SFATURI:

  • Pastele sunt mai gustoase daca sunt cu ou. Cumparati paste cu forma scurta, tubulare, nicidecum tagliatelle. Sosul trebuie sa patrunda in paste. Eu pentru aceasta reteta am folosit garganelli. 
  •  Fierbeti intotdeauna pastele conform instructiunilor de pe pachet. Nu dati cu pasta de pereti, nu o gustati, nu incercati sa o lipiti de faianta, nu va trebuie decat un timer! Producatorii au laboratoare unde pasta este probata inainte sa fie scoasa pe piata, timpul indicat pe pachet este cel ideal pentru pasta al dente.
  •  Dupa ce ati fiert pastele trebuie sa va miscati repede si sa le amestecati cu sosul de branza atlfel vor continua sa se coaca de la caldura reziduala. Ne dorim o compozitie ferma, nu papa pentru bebelusi!
  •  Nu va cramponati de cantitati, doar la prajituri trebuie sa fie exacte. Tineti cont mai degraba de proportii.
  •  Semintele de pin, care sunt destul de scumpe, pot fi inlocuite cu succes de seminte de dovleac crude, sau miez de nuca, fulgi de migdale…sau puteti renunta pur si simplu la ele! Mie-mi plac pentru ca dau un pic de textura crocanta.
  •  Pecorino se poate combina cu parmezan. Cumparati parmezanul in bucata intreaga, radeti cat aveti nevoie apoi infasurati bucata ramasa intr-un prosop de bucatarie din bumbac alb si dati-l la frigider. Parmezanul este compromis doar daca prinde miros de frigider, in rest poate dura luni de zile. Cu cat sta mai mult cu atat mai bine.
  •  Daca doriti un aspect mai placut al preparatului pastrati-va cateva rondele de dovlecei pe care le puteti fierbe 1 minut in apa de paste, inainte sa puneti pastele. Scoateti-le si scufundatile repede intr-un castron cu apa rece cu gheata. Dupa 2-3 minute le asezati pe un prosop de bucatarie si le zvantati de apa. Le puteti pune deasupra preparatului si se vor forma chipsuri frumoase.
  •  Preparatul este gata atunci cand miroase a „facut”. Va veti da seama singuri. Timpul este aproximativ, depinde de cuptorul fiecaruia.

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns