CLATITE UMPLUTE CU BRANZA RICOTTA, PERE SI TRUFE NEGRE

clatite

Aluatul de clatite va ramane intotdeauna in topul preferintelor mele. Sunt versatile pot fi folosite atat pentru preparate sarate cat si dulci. Eu prefer sa le folosesc in preparatele sarate, ca substitut pentru paste, in preparatele gratinate. Este necesara un pic de indemanare, eu nu prea am, pentru distribuirea aluatului in tigaie astfel incat foaia sa aiba aceeasi grosime.

INGREDIENTE (4-6 portii):

 pentru aluatul de clatite

  • 100 gr faina
  • 2 oua
  • 300 ml lapte
  • sare
  • 30 gr unt topit

pentru umplutura

  • 200 gr branza ricotta
  • 4 pere Williams
  • 1 ceapa alba mica sau  1/2 dintr-o ceapa mai mare
  • o lamaie-suc si  coaja razuita
  • 50 gr unt, plus pentru uns tava
  • un varf de lingurita de zahar
  • 100 gr parmezan
  • felii de trufe negre
  • ulei de trufe
  • sare si piper negru rasnit mare

USTENSILE:

  • bol
  • castron
  • tigaie pentru clatite
  • tigaie antiaderenta
  • tava ceramica sau din sticla Jena

MOD DE PREPARARE:

  1. Intr-un bol se bat bine ouale si se amesteca cu laptele. Se adauga un praf de sare.
  2. Se toarna compozitia peste faina si se amesteca cu un tel bine sa nu faca cocoloase.
  3. Se incorporeaza untul topit (sa nu fie fierbinte).
  4. Se da deoparte, se lasa 30 de minute in repaus.
  5. Se curata perele de coaja si se taie cuburi de marimea unui zar mare.
  6. In tigaia antiaderenta se pune la incins untul. Cand sfaraie se adauga ceapa tocata foarte marunt si se caleste.
  7. Se adauga  varful de lingurita de zahar si perele si se lasa sa se calesca cateva minute, mai exact pana para devine traslucida si capata un aspect usor caramelat.
  8. Se adauga coaja rasa de lamaie si cativa stopi de suc de lamaie, se mai lasa jumatate de minut sa se patrunda toate de gust si se stinge focul. Tigaia se da deoparte si se lasa sa se racoreasca compozitia.
  9. Branza ricotta se scurge de zer, daca are, si se pune intr-un castron. Se adauga 3 linguri de parmezan ras si se freaca bine cu o furculita pana devine o crema pufoasa. Se adauga sare si piper negru, proaspat rasnit, dupa gust. Daca compozitia cu pere s-a racorit se adauga si ea la crema de branza si se incorporeaza usor fara sa se zdrobeasa fructele.
  10. Se incinge tigaia  pentru clatitele si se fac clatite pana la ultima picatura de aluat.
  11. Odata coapte clatitele, se ia fiecare foaie de clatita si se unge cu compozitia de branza si pere si se adauga cate 2-3 felii de trufe negre. Se inchid, se formeaza un pachetel care poate fi legat cu un fir de ceapa verde sau sfoara alimentara.
  12. Se unge cu unt o tava ceramica si se aseaza pachetelele pe masura ce sunt gata.
  13. Se presara restul de parmezan peste ele si cativa fulgi de unt.
  14. Se dau la cuptor 180 grade (preincalzit) pentru 10-15 minute.
  15. La servire se pot picura deasupra cativa stropi de ulei de trufe si rade cateva felii de trufe negre.

SFATURI:

  • Eu sunt fidela acestei retete pentru clatite de ani de zile. Imi ies pufoase si le pot strange in pumn, ca nu mi se rup! Usor de tinut minte, mi-am facut un mnemonic  1+2+3 adica : 100 faina, 2 oua, 300 lapte. Daca nu aveti incredere puteti inlocui reteta mea cu cea a voastra, de familie, important sa nu le faceti dulci.
  • Investiti intr-o tigaie pentru clatite ceramica de calitate, va tine ani de zile daca o folositi conform instructiunilor.
  • Nu este obligatoriu sa folositi trufe. Eliminatile din reteta, preparatul este foarte gustos si fara ele. Nu incercati sa le inlocuiti cu altceva. Reteta a trecut de proba gustului doar in aceste doua variante.
  • Impachetati clatitele asa cum va este la indemana : pachetel cadou, saculet, triunghiular, dar atunci tineti cont cum asezati umplutura! Daca le impachetati saculet sau pachet cadou puneti umplutura in mijloc, daca le rulati trabuc sau le pliati triunghi atunci ungeti foaia pana la jumatate.
  • Preparatul poate fi servit atat ca aperitiv cat si ca fel principal. Daca doriti un preparat mai satios puteti adauga peste clatite sos bechamel, presarati parmezan si le tineti la cuptor 20 de minute.

 

 

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns