Lapte de pasăre (Ile flottante)

Laptele de pasare este desertul copilariei. Astazi poate ca-l facem mai aratos, dar cu singuranta nu il facem mai gustos, gustul copilariei nu poate fi reprodus. Exista probabil un ingredient special pe care, pe masura ce inaintam in varsta, nu-l mai gasim!

INGREDIENTE:

pentru crema:

  • 6 galbenusuri
  • 90 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • esenta de vanilie

pentru „insule”:

  • 6  albusuri
  • 70 gr zahar
  • un praf de sare
  • 1 litru de lapte

pentru sirop:

  • 50 gr zahar
  • 1 lingura de apa
  • coaja de lamaie (in bucati mari, nu rasa)

in plus:

  • fulgi de migdale

USTENSILE:

  • boluri
  • mixer
  • cratita incapatoare
  • ibric
  • tigaie
  • un vas cu apa clocotita pentru bain-marie

MOD DE PREPARARE:

  1. Galbenusurile se freaca spuma crema impreuna cu zaharul. Se adauga esenta de vanilie si laptele in fir subtire.
  2. Se pune deasupa vasului cu apa clocotita si se amesteca continuu pana compozitia se ingroasa putin, apoi se da deoparte. Se lasa sa se raceasca.
  3. Se pune la fiert litrul de lapte.
  4. Se pune sarea peste albusuri si se bat spuma tare. Se adauga treptat zaharul si se mixeaza pana spuma devine densa si zaharul este complet topit.
  5. Cand laptele a fiert se reduce flacara la minim (nu are voie sa depasesca temperatura de 90 de grade).
  6. Se formeaza cu lingura galuste din compozitia cu albusuri si se lasa sa cada in laptele cald. Se fierb 2-3 minute pe o parte, apoi se intorc si se mai fierb 2-3 minute si pe partea cealalta. Se scot cu  o spumiera, se aseaza pe un platou usor adancit. Se repeta operatiunea pana la epuizarea albusului.
  7. Se torna cu grija crema din galbenusuri in platoul cu galustele fierte.
  8. Se face un sirop din ingredientele pentru caramel, se prajesc rapid fulgii de migdale si se presara deasupra.

SFATURI:

  • Folositi lapte cu 3,5% grasimi.
  • Pentru reusita albusurilor vasul si paletele mixerului trebuie sa fie perfect degresate si uscate.
  • La orice preparat pe care il veti face si care contine albusuri spuma, chiar daca reteta nu prevede, presarati sare apoi incepeti montarea lor. Sarea ajuta la coagularea albusurilor. Este regula, nu sfat!
  • Cand puneti la fiert galustele, laptele trebuie sa fie calm, sa nu clocoteasca.
  • Coaja de lamaie, pusa de la inceput in caramel, impiedica cristalizarea zaharului.
  • Siropul de caramel si fulgii de migdale sunt doar pentru a da un pic de rafinament preparatului. Puteti renunta, gustul nu se modifica.
  • Laptele in care ati fiert galustele stecurati-l si pastrati-l la rece. Va fi garnitura la biscuitii cu mere si gem de portocale, pe care vi-i voi pregati la sfarsitul saptamanii ;))))

 

 

Be the first to comment

Lasă un răspuns