Supă cremă de fasole albă cu creveți

Ador un restaurant micut din centrul Clujului. In mod bizar eu il numesc „La spanioli” desi localul nu are nicio legatura cu Spania. S-au facut niste conexiuni in mintea mea legate de farfuriile pe care le au: mici, foarte colorate cu desene unicat. Spatiul este mic dar valorificat la maxim. Un exemplu sunt farfuriile acestea si platourile, le-au ales pe cele alungite sa ocupe cat mai putin spatiu pe masa. Farfuriile au un desen care probabil aduce cu fiesta mexicana, de aici probabil si conexiunea mea cu spaniola. Ieri am gasit intr-un magazin ceva asemanator, fabricate in China evident. Mi-am cumparat una intinsa si una adanca. Nu au acelasi desen si au culori diferite, tocmai asta este frumusetea lor, se completeaza reciproc. Forma si culoarea m-au facut sa ma gandesc la un preparat cu fasole alba si patrujel proaspat. Apoi mi-a zburat mintea si mi-am amintit ca a trecut mai bine de un an de cand am mancat fasole cu vongole intr-un restaurant, combinatie de care nu stiam ca exista pana atunci. Hotarata m-am dus la standul cu peste, vongole nu erau, in schimb aveau creveti cruzi. Aveam nevoie doar de 10 bucati. L-am intrebat pe vanzator „sunt proaspeti?” adica un mod elegant de a intreba „de cand zac in galantar?” Asa credeam eu, ca mesajul ajunge la destinatar! Raspuns: „îs cruzi”. Ma intrebam in sinea mea ce fața trebuie ca fac cand pun intrebari si mi se raspunde asa, probabil omul ma considera o idioata care crede ca pestele creste in cutii de carton! Iritata am reformulat intrebarea si am aflat ca crevetii erau de ieri. De ieri, de un secol, ce mai conta?! Ma vedeam nevoita sa-l cred pe cuvant, marfa nu se poate atinge. „Doresc 10 bucati”. Simteam ca ma bombane, desi nu o facea. Farfurii colorate aveam, creveti aveam, imi ramanea de rezolvat cu fasolea. Sa o fierb eu, nu mi-ar fi ajuns timpul, am cumparat intr-un final 2 conserve de fasole alba cannellini.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 200 gr de creveti cruzi
  • 2 conserve cu fasole alba cannellini
  • 1 cana cu supa de pui
  • o legatura cu patrunjel verde
  • 100 ml smantana pentru gatit
  • sare si piper
  • ulei de masline

in plus:

  • cateva cuburi de gheata

USTENSILE:

  • 2 craticioare de 1 l
  • un bol
  • sita
  • blender

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati crevetii. Smugeti capul, trageti de picioruse si desprindeti toata crusta pana la coada. Faceti o incizie, nu foarte adanca-cu varful unui cutit bine ascutit, pe spate si scoateti intestinul negru. Spalati bine. Puteti pastra cateva bucati intregi pentru aspect: taiati antenele lungi, ridicati cu grija capul, acolo unde se imbina cu coada, (precum capota unei masini) si clatiti cu apa rece. Numarati de la cap in jos si eliminati al treilea inel de pe coada crevetelui. Cu o scobitoare intepati cu grija in spinare si trageti afara intestinul negru (ca si cum ati extrage o aschie din deget).
  2. Puneti la fiert apa si pregatiti un bol cu apa rece in care ati pus gheata.
  3. Cand apa da in clocot puneti sare, apoi opariti crevetii pentru 1 minut.
  4. Scoateti crevetii pe o paleta si scufundati-i rapid in apa rece.
  5. Fasolea din conserva clatiti-o cu apa rece si puneti-o la fiert pentru 5-7 minute.
  6. Cand este gata pastrati-va cateva linguri de boabe deoparte.
  7. Incalziti supa de pui. Daca nu aveti, faceti o supa dintr-un cub.
  8. Pasati fasolea adaugand supa de pui pana ajungeti la consistenta unei supe crema. Dati consistenta care va place, mai groasa sau mai subtire, dupa bunul plac.
  9. Treceti apoi totul printr-o sita, sa eliminati orice cojița ramasa.
  10. Adaugati smantana de gatit si puneti la fiert inca o data, asezonand dupa gust cu sare si piper negru.
  11. Tocati marunt patrunjelul verde
  12. Intr-o tigaie puneti la incins o lingura de ulei de masline si trageti la tigaie 2-3 minute crevetii (scursi de apa si stersi) si patrunjele verde.
  13. Treceti din nou fasolea printr-o sita, mai fina de data acesta, astfel incat sa rezulte o compozitie foarte catifelata si curata.
  14. Montati farfuria. Puneti pe fund boabele tinute deoparte si cativa creveti. Turnati cu grija supa. Completati cu crevetii intregi si presarati cu o lingurita din uleiul ramas in tigaie.

           In ultimul moment am hotarat sa renunt la farfuria colorata, de la care a plecat totul, si am folosit una din portelan alb, simbolul elegantei si al rafinamentului. Cine a spus ca un preparat din fasole nu este unul elegant?!

Be the first to comment

Lasă un răspuns