Calamari umpluți.

             In ciuda faptului ca branza nu se combina cu pestele, la acest preparat este permis. Multi se tem sa gatesca fructe de mare sau peste de mare deoarece nu stiu cum se curata. Credeti-ma, este mult mai dificil sa rulezi sarmale sau sa umpli carnati decat sa cureti scoici sau dorade. Piata ofera tot anul o gramada de sortimente de peste de mare proaspat sau congelat, este pacat sa nu profitati.  In restaurante aceste preparate sunt destul de scumpe, cu un sfert din pretul pe care-l platiti pe o portie puteti sa va preparati acasa dupa bunul plac.

INGREDIENTE (4 portii):

  • 4 calamari mari intregi
  • 150 gr pesmet
  • 50 gr parmezan ras
  • o legatura de patrunjel verde proaspat
  • 1 ou
  • 2 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • 2 linguri de vin alb sec

USTENSILE:

  • tava
  • hartie de copt
  • castron

MOD DE PREPARARE:

  1. Curatati calamarii. Apucati cu o mana saculetul (corpul) si cu cealalta, partea cu tentacule (capul). Trageti de partea cu tentacule in sus, rasuciti un pic, si se va desprinde capul  de corp cu tot cu intestin. Inlaturati intestinul, apoi extrageti din corp catilagiul care seamana cu o pana din plastic trasparent. Clatiti bine. Pe exteriorul saculetului este o pielita de culoare inchisa, inlaturati-o sub jet de apa. Rupeti si inlaturati si inotatoarele in forma de fluture care se afla de o parte si de alta a saculetului. Spalati bine tentaculele. In mijlocul lor se afla un cioc tare, taiati-l cu o foarfeca si eliminati-l. Nu aruncati tentaculele, sunt fragede si sunt cea mai buna parte de la calamar. Puteti evita aceasta etapa daca cumparati calamari intregi gata curatati, care se comercializeaza fara tentacule.
  2. Tocati marunt tentaculele impreuna cu usturoiul.
  3. Intr-un castron amestecati pesmetul, parmezanul, patrunjelul tocat, tentaculele, usturoiul, oul, 1-2 linguri ulei masline, si vinul alb.
  4. Amestecati totul cu o lingura pana capata o consistenta similara cu cea de chiftelute.
  5. Adaugati sare (nu prea multa, parmezanul este sarat) si piper negru proaspat macinat.
  6. Umpleti saculetele (nu prea tare, umplutura va iesi) si inchideti cu o scobitoare (infigeti scobitoarea in partea de sus a calamarului ca si cum ati infige un ac in bluza, ca sa nu-l pierdeti).
  7. Tapetati tava cu hartie de copt, asezati calamarii, puneti peste ei si umplutura ramasa (daca a ramas, nu este obligatoriu), stopiti cu un pic de ulei de masline si bagati la cuptor la 200 grade, sub grill, pentru 10 minute.

SFATURI:

  • Nu gatiti calamarii timp indelungat, devin tari ca un cauciuc.
  • Servitii ca fel secundar, impreuna cu o salata condimentata cu lamaie si ulei de masline sau cu o garnitura de catofi natur.

Be the first to comment

Lasă un răspuns