Rasol de carne cu trei sosuri.

     Cele doua zile de zacut la pat s-au prelungit pana la zece zile. De opt zile in care n-am gatit si n-am publicat nimic. Țucărberg si ai lui mi-au trimis sondaje si notificari de tot felul legate de pagina mea, dar am fost in „motivat”. Problema este ca timp de o saptamana am mancat paine prajita, ceai cu lamaie, struguri albi si pop corn, nimic demn de impartasit cu ceilalti. Mi-am zis sa incep cu ceva usor. Am facut o supa de pui cu taitei. De ani de zile la supa de pui adaug intotdeauna o bucata de rasol manzat, o face mai digerabila. Carnea fiarta si legumele le consum apoi cu trei sosuri delicioase: sos verde de patrunjel, sos rosu de tomate si sos de maioneza. Sosul rosu este o reteta care apartine bucatariei populare din nordul Italiei, in mod special regiunii Emilia-Romagna, dar cel verde este difuzat pe tot teritoriul Italiei. Va transmit reteta in ciuda faptului ca din fotografie lipsesc cel verde si maioneza (nu mi-au incaput in cadru). Un rasol cum se cuvine se face din carnuri mixte: carne de cocos sau gaina; limba, falca, piept de manzat; picioare de porc. Fierte separat, dupa cum le este felul, cu putin zarzavat de supa, foi de dafin proaspat, boabe de piper si cuisoare. Acest rasol mixt poate fi insotit, pe langa aceste trei sosuri pe care vi le propun azi, si de sos de hrean, sos picant de maioneza si muraturi asortate in otet. Voi reveni asupra acestei retete alta data.

INGREDIENTE (sos rosu):

  • 30 gr unt
  • 30 gr ulei de masline
  • 2 linguri pline de patrunjel verde tocat marunt
  • 1 linguta cu varf de pasta de tomate
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingura rasa cu zahar
  • 2 linguri otet de 9 grade
  • sare

INGREDIENTE (sos verde):

  • 1 legatura mare de patrunjel verde proaspat
  • 1 felie mica de paine alba inmuiata in otet de 9 grade
  • 2 catei mari de usturoi
  • 4 fileuri de ansoa
  • 1 ou fiert tare
  • ulei de masline

INGREDIENTE  (sos de maioneză):

  • ouă
  • ulei
  • suc de lămâie
  • sare

     MOD DE PREPARARE

    Sosul rosu:

    1. Puneti pe foc o craticioara mica dar mai inalta si incingeti untul impreuna cu uleiul.
    2. Caliti rapid usturoiul presat si patrunjelul tocat marunt, fara sa ardeti usturoiul.
    3. Intr-un pahar subtiati pasta de tomate cu 2-3 linguri de apa calda. Sa nu fie prea lichid!
    4. Adaugati pasta de tomate peste patrunjel si usturoi, caliti impreuna totul, sarati si reduceti focul la minim. Lasa sa fiarba 2-3 minute. 
    5. Puneti in compozitie zaharul si otetul, lasati sa fiarba alte 2-3 minute. Gustati. Trebuie sa aiba un gust dulce-acrisor, similar gogosarilor in otet cu zahar. Ajustati gustul din sare, zahar sau otet, daca este nevoie. Va veti da seama singuri.
    6. Lasati sa fiarba la foc domol pana se ridica uleiul la suprafata. Intreg procesul nu dureaza mai mult de 15 minute.
    7. Serviti-l cald. 

    Sosul verde:

    1. Spalati si uscati bine patrunjelul verde, curatati frunzele de pe tija.
    2. Inmuiati o felie mica de paine alba in otet de 9 grade, nu stoarceti foarte tare.
    3. Fierbeti un ou tare, curatati-l si lasati-l sa se raceasca.
    4. Intr-un robot cu lame tocati patrunjelul cu cateii de usturoi curatati de coaja.
    5. Adaugati si tocati in continuare, fileurile de ansoa.
    6. Puneti oul si felia de paine, un varf de lingurita de sare. Tocati.
    7. Adaugati ulei de masline, in fir subtire ca la maioneza, si omogenizati.
    8. Scoateti sosul intr-un castronel si mai adaugati ulei incorporandu-l usor cu o lingura, pana se ridica uleiul la suprafata. 
    9. Dati la rece si scoateti-l cu cateva momente inainte de servire. Ideal ar fi sa-l preparati cu cateva ore inainte sa se patrunda de gust.

    Sosul de maioneza:

    1. Faceti o maioneza asa cum sunteti obisnuiti sa faceti. 
    2. Incorporati sucul de la o jumatate de lamaie mica.

      Puneti pe un platou carnea fiarta calduta, scursa bine de lichid, legumele fierte (puteti fierbe separat cartofi intregi, fara coaja), presarati deasupra sare grunjoasa, asezati alaturi sosurile in trei sosiere individuale.

      2 Comments

        • Stimate citior, rasolul inseamna atat partea anatomica a unui animal cat si fel (preparat) de mancare care presupune fierberea. Rasolurile pot fi din carne, peste sau legume. Se face poate face rasol si din fasole verde. Sosul pesto,care are culoarea verde, se face din frunze de busuioc, seminte de pin, parmezan si ulei de masline. Sosul verde, daca ati citit reteta, se face cu alte ingrediente, prin urmare nu se poate numi pesto. Pentru o mai buna informare, sosul pesto este genovez (Liguria) iar pesto rosu este trapanez (Sicilia),acesta fiind facut cu rosii, migdale, busuioc si parmezan (in unele variante locale chiar cu ricotta).

      Lasă un răspuns