Cannoli siciliani.

Desi imi plac provocarile, ani de zile m-am ferit sa prepar acest desert, mi se parea prea complicat, nu stiam de unde sa-mi procur tuburile specifice si ingredientele. Navigand pe internet am gasit un site cu fel de fel de gadget-uri pentru bucatarie (sau ei m-au gasit pe mine) si asa mi-am putut procura formele tubulare pentru cannoli. Poate ca nu sunt cele autentice, dar si-au facut treaba. M-am documentat mult inainte sa le fac, am citit cateva retete, m-am inscris intr-un forum, am cerut pareri. Dupa atata antrenament mi-am dat seama ca-i o joaca de copii sa faci cannoli, oricine a facut minciunele poate sa-i faca. Insa, cateva ingrediente isi aduc contributia pentru gustul deliciosului desert : vinul Marsala, branza ricotta, fructele confiate si desigur uleiul in care prajim formele. Vinul Marsala este un vin licoros sicilian, cu un gust si miros specific, care nu poate fi reprodus, se foloseste in crema pentru Tiramisu, crema de ou zabaione si uneori la fripturi (pui si curcan, in mod special). Greu de procurat, se gaseste insa in shop-urile cu bauturi. Nu este foarte ieftin, dar o butelie va poate ajunge si doi ani. Branza ricotta este si ea foarte importanta pentru gust, cea pe care o gasim noi in magazine nu se compara cu cea vrac, artizanala. Unii patisieri folosesc ricotta de capra, eu o prefer, dar nu am de unde sa o iau. Fructele confiate, portocala in mod special, se combina cu ciocolata amaruie iar uneori cannoli sunt finisati presarandu-se pulbere de fistic, sicilian si acela. Pentru prajit eu prefer uleiul de arahide, punct! Cel de palmier il las cui l-a inventat.

INGREDIENTE:

Pentru rulouri:

  • 250 gr faina alba
  • 5 gr cacao
  • 25 gr unt
  • 25 gr zahar
  • 1 ou
  • 70 ml vin Marsala
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 750 gr ricotta
  • 200 gr zahar pudra
  • 50 gr ciocolata amaruie bucatele mici (pepite)
  • 50 gr coaja de portocala confiata
  • zahar pudra pentru finisaj

USTENSILE:

  • plansa de lucru
  • robot de bucatarie (procesor)
  • sucitor
  • forme tubulare specifice, pentru cannoli
  • forma rotunda cu diametru peste 10 cm, pentru taiat
  • folie alimentara

MOD DE PREPARARE:

  1. Faceti o movilita din faina, zahar, cacao, sare si scobiti o groapa in mijloc.
  2. Puneti in mijloc oul (scoateti un pic din albus) si untul topit.
  3. Framantanti un aluat ca la taitei, pe masura ce framantati adaugati vinul. Trebuie sa rezulte un aluat elastic. Eu, ca de obicei, am folosit un robot de bucătărie.
  4. Infasurati-l in folie alimentara si lasati-l pe plansa de lucru 30 de minute, in repaus.
  5. Dupa expirarea celor 30 de minute presarati putina faina pe plansa de lucru si intindeti foaie subtire, de circa 1 mm grosime. Aluatul va opune rezistenta la inceput apoi se va calma si il puteti intinde cu usurinta. Puteti simplifica aceasta operatiune daca aveti o masina de facut pasta. In acel caz intindeti foaia de aluat pana la masura 5 a masinii.
  6. Taiati discurile de aluat incercand sa aveti cat mai putine pierderi, apoi intindeti un pic cu mana pana ii dati o forma ovala, rasuciti aluatul pe tub, suprapuneti aluatul si sigilati-l cu degetul inmuiat in apa.
  7. Puneti uleiul de arahide la incins si cand ajunge la temperatura de 170 de grade prajiti rapid cannoli. Cand se umfla si capata o culoare bruna, scoateti si puneti la scurs pe un prosop de hartie. Dacă nu aveți termometru de bucatarie nu este nicio tragedie, folosiți metodele voastre pentru a vedea dacă uleiul este pregătit pentru prajit, asa cum procedați cu cartofii, chifteluțele sau gogoșile. 
  8. Pregatiti crema. Este bine sa o pregatiti pe cele 30 de minute de repaus, apoi dati la frigider pana la momentul folosirii. Frecati ricotta crema cu zaharul pudra apoi amestecati cu grija ciocolata si portocala confiata. Dupa ce s-a intarit puneti umplutura intr-un pos cu un dui mare. Eu am găsit portocala confiata în magazinele cu produse naturiste.
  9. Scoateti cu grija tuburile metalice, atentie ca frig rau (eu am maini din azbest) iar cannoli sunt foarte fragili, lasati sa se raceasca bine apoi umpleti-i cu ajutorul unui pos. Daca nu aveti pos improvizati unul dintr-o punga careia i-ati taiat un capat.
  10. Presarati-i cu zahar pudra.

SFATURI:

  • Umpleti doar cannoli pe care ii serviti imediat. Coaja este atat de frageda incat se inmoaie foarte repede. Cannoli trebuie sa aiba coaja crocanta si umplutura catifelata.
  • Uzanta cere sa muscati din el, este aproape imposibil sa folositi cutitul si furculita.
  • Legat de aspect, puteti pune la capete cate o cireasa confiata sau portocala confiata.
  • Pentru ca trebuie sa specific sursa rețetei, am găsit-o cu exact aceste cantitati pe internet, pe mai multe site-uri.

Be the first to comment

Lasă un răspuns