Ficat cu ceapă

Ficat + ceapă= love, iar modul acesta de preparare l-am învățat de la TV, urmărindu-o pe Martha Steward. Practic este ficat prajit cu garnitură de ceapă, nu confundați cu reteta de ficat în stil venețian.

INGREDIENTE:

  • o bucata de ficat (calculați cam 200 de grame/portie)
  • lapte
  • 3-4 cepe albe mari (eu socotesc o ceapa de persoană)
  • 2 bucati de unt de cate 50 de grame fiecare
  • ulei măsline
  • făină pentru pudrat
  • sare, piper negru proaspat măcinat
  • câteva frunze de salvie proaspătă

MOD DE PREPARARE:

  1. Ficatul îl  spalati bine, il curățați de eventualele cheaguri de sânge și vene. Tăiați-l in felii de 1,5 cm grosime.
  2. Puneți feliile într-un vas ceramic sau din sticla, fără să le suprapuneti. Turnati lapte cat sa acopere feliile de ficat și dati la frigider pentru maxim 5 ore.
  3. Curatati ceapa și taiati-o solzișori. Eu folosesc o razatoare mandolină și am o mănușă de protecție, am pățit o gramada de accidente în trecut. Când folosești o mandolină nu trebuie să te distragi de la ceea ce faci, riști sa ramai fără degete. Oricum, merge foarte bine şi cu cuțitul.
  4. Încingeți 50 de grame de unt într-o tigaie și căliți solzișorii de ceapă. Căliți până ceapa devine sticloasa, in jur de 10 minute, fără să o pierdeti din ochi. Sărati, reduceți flacăra la minim şi lăsați ceapa pana se caramelizează şi capata o culoare frumoasă brun-aurie (in jur de 30-40 de minute).
  5. Scoateti ficatul si stergeti-l bine cu prosoape de hârtie. Trebuie sa fie complet zvântat.
  6. Intr-o farfurie amestecati făină cu un praf de sare si piper negru proaspat râşnit.
  7. Treceti bucățile de ficat prin faina și scuturați excesul.
  8. Încingeți într-o tigaie câteva linguri de ulei și 50 de grame de unt apoi adaugati cateva foi de salvie proaspete si ficatul pudrat cu faină. Prăjiți la foc mediu, câte un minut pe parte. Condimentati cu piper și un praf de sare.
  9. Serviti preparatul cald, cu garnitură de ceapă alături.

Be the first to comment

Lasă un răspuns