Aperitiv pentru bere, cu ton și măsline verzi.

În articolul „Gastronomie din călătorie” vă povesteam despre măslinele ascolane, cele umplute cu carne, trecute prin panè și prăjite. Mi-am procurat rețeta, am cerut indrumare unor bucatari profesioniști, dar preparatul este destul de migălos, probabil că-l voi face candva, acum nu am nervi de el. Din călătorie am rămas cu nostalgia aperitivelor de la happy hour, prin urmare m-am pus pe cautat retete de aperitive care pot fi făcute repede, și care să meargă cu un pahar de bere, o băutură accesibilă tuturor. Mi-am facut un set întreg, vi le voi prezenta pe rând. M-am gândit și la cei care au fost in Grecia și am probat și unele cu brânză Feta. Astăzi aperitive calde cu ton și măsline verzi:

INGREDIENTE:

  • 80 gr ton din conservă (de preferat natur, nu în ulei)
  • 150 gr măsline verzi fără sâmburii, în saramură
  • 2 ouă mari
  • 100 ml apă de la robinet
  • 25 ml ulei de floarea soarelui
  • 10 gr praf de copt
  • 220 gr făină albă
  • sare
  • 500-800 ml ulei de arahide pentru prăjit

MOD DE PREPARARE:

  1. Pregătiti-vă toate ingredientele.
  2. Scurgeti bine măslinele de saramură, și tonul de lichidul din conservă.
  3. Puneti-le intr-un miniprocesor și tocati-le până devin o pastă.
  4. Intr-un bol amestecați ouăle, apa, uleiul, și un praf de sare (1/4 lingurită, nu mai multă, măslinele sunt destul de sărate).
  5. Adăugați făina cernută, câte puțină, pe rând. După ce ati încorporat jumatate din cantitatea de făina adăugați praful de copt si continuați cu restul de făina.
  6. Amestecând temeinic adăugați și mixtura de ton și măsline. Amestecați bine cu mixerul, până devine totul un aluat de consistență medie, asemănător celui de gogoși cu lingura.
  7. Turnati o cantitate mare de ulei de prăjit intr-o tigaie și așteptați să atingă temperatura de frigere (170° este temperatura ideală, dacă nu aveți termometru bazati-va pe instinct, ca atunci cand prăjiti cartofi).
  8. Cu ajutorul unei lingurițe, luați gramajoare din aluat și lasati-le să cada in uleiul fierbinte. Impingeti aluatul de pe linguriță cu degetul, nu cade singur. As fi vrut să fac poză, dar aveam nevoie de ambele mâini, în bucătărie nu am niciun ajutor, fac totul singură, inclusiv fotografiile pentru step by step. 😐
  9. Frigeti-le la foc moderat, intorceti-le, iar când sunt aurii scoateti-le pe hârtie absorbantă. Eu pentru servire mi-am pregătit un pungă din hârtie de ambalaj, căreia i-am rulat marginea de sus, este o prezentare rustica si potrivita cu preparatul. Cred. 😀 
  10. Frigeți în câteva tranșe, nu înghesuiți tigaia, să poată avea loc să se friga în baie de ulei.
  11. Cand sunt gata transferati-le în recipientul de prezentare. Le puteti consuma fierbinti, calde sau reci. Mie mi s-au parut mult mai bune fierbinți, cu bere rece, dar voi decideți.

SFAT:

  • Aperitivele asa cum este reteta, pot fi consumate și de copii, dar daca va plac mai picante, puteti adauga piper în compoziție si/sau 1-2 fileuri de anșoa când tocați maslinele împreună cu tonul.

Be the first to comment

Lasă un răspuns