Tartă cu cartofi și brânză Brie.

Tarta de cartofi și brânză brie este un aperitiv popular în Franța, la noi mai puțin difuzat în ciuda faptului că avem cei mai gustoși cartofi din lume.

INGREDIENTE:

  • 5 cartofi mari, de aceeași mărime
  • 2 cepe  (puteți inlocui cu partea albă de la praz)
  • 3 ouă mari
  • 200 gr brânză Brie (cu tot cu coajă)
  • 150 ml lapte gras
  • 150 ml smântână de gătit
  • sare, piper, nucșoară măcinată
  • o lingură de unt  (40-50 gr)
  • 1 sul de aluat brisée
  • 1 legătură pătrunjel verde

Aluatul brisée il puteti cumpara refrigerat sau il puteti face singuri:

  • 250 gr făină
  • 125 gr unt foarte rece
  • 1 gălbenuș
  • apă rece gheață
  • un praf de sare

USTENSILE:

  • formă de tartă (de preferat cu fundul detasabil) 26-28 cm diametru
  • planșă de lucru
  • sucitor
  • tel

MOD DE PREPARARE:

  1. Dacă v-ați decis să faceți aluatul singuri: amestecați făina cu untul rece tăiat cubulețe mici până se alege un aluat cu aspect nisipos. Puneți  gălbenușul în mijloc și incepeti să frământați cu mâna, adaugând apa rece gheață cate un pic, până se formeaza un aluat omogen. Framantati rapid, dati-i o formă de bilă și înfășurați aluatul în folie alimentară. Lăsați la rece minim 30 de minute.

  2. Puneti o oala de 2 l cu apa si sare la foc.
  3. Curățati cartofii de coajă, tăiați-i felii de 4 mm grosime.
  4. Când apa da în clocot, fierbeti feliile de cartofi timp de 10 minute. Când sunt gata scoateti-le cu o spumiera și lasati-le să se răcorească și să se scurgă bine de lichid.
  5. Curățati ceapa, taiati-o solzișori (eu aveam deja tocată mărunt de la alt preparat, am folosit-o pe aceea).
  6. Incingeti untul intr-o tigaie și caliti bine ceapa. Trebuie sa-si piardă gustul intepator și să devină sticloasă.
  7. Când este gata adăugați pătrunjelui verde tocat mărunt. Dați deoparte.
  8. Intr-un castron bateți bine ouăle apoi adăugați pe rând laptele, smântâna, ceapa călită  (doar după ce s-a răcit), sare, piper negru proaspăt râsnit, nucșoara măcinată.
  9. Tăiați brânza Brie în cubulețe mici. Dacă nu vă place brânza Brie o puteti inlocui cu Taleggio, Scamorza, Comtè, Gruyère sau, și mai bine, cu brânză de capră.
  10. Ungeti forma de tartă și tapetati-o cu hartie de copt.
  11. Intindeți foaia de aluat în strat de 3 mm, răsiciți-o cu grijă pe sucitor apoi asezati-o în formă. Îmbrăcați bine fundul și pereții formei cu aluatul, tăiați excesul, apoi înțepați toată suprafața cu o furculiță. 
  12. Incingeti cuptorul la 180 grade.
  13. Ștergeti cu grijă fiecare felie de cartof fiert.
  14. Așezați feliile de cartof dintre margine spre centru presarand cubulețe de brânză printre ele. Suprapuneti feliile de cartofi și formați alt rând până la epuizarea ingredientelor.
  15. Turnați cu grijă printre straturi crema de ou și smântână. 
  16. Dați la cuptor 45 de minute.
  17. Când este gata scoateți și lăsati să se răcească pe un grătar de bucătărie.
  18. Consumați tarta călduță. Este ideală pentru o gustare acasă, lunch box, la școală sau picnic. Merge de minune cu o lingură de smantână fermentată grasă.

Be the first to comment

Lasă un răspuns